PolitikaUrednički izbor

Franković: Da mogu, sutra bih zabranio gradnju od Kantafiga do Zlatnog potoka

Franković: Da mogu, sutra bih zabranio gradnju od Kantafiga do Zlatnog potoka

Mjeseci prolaze, a Ulica bana Josipa Jelačića i dalje je zatvorena. Investitor je učinio niz propusta, je li kažnjen i kolikim iznosom? Zašto grad trpi tu ekipu koja je zatvorila ulicu? – upitao je vijećnik Ivo Lučić.

-Netko je davnih dana ono zemljište proglasio građevinskom zonom. Dobivena je građevinska dozvola na osnovu postojećih uvjeta. Prvi put kad smo uočili problem, Grad je poslao vještaka. Na tog prvog vještaka čekali smo četiri tjedna da ga sud imenuje, a napisali smo da je stvar hitna. Prvo vještvo je pokazalo da je sve u redu. Kako da ja kao gradonačelnik rečem da je problem, ako je odgovorni vještak rekao da je sve u redu. Radovi su nastavljeni dalje, a vidjeli smo što se dogodilo s daljnim problemima oko vode kada su prilikom sidrenja razbili cijev prema Lapadu te znatno oštetili trup ceste. Zatražili smo novo vještvo i reagirali su u toku od 48 sati. Vještak je utvrdio ozbiljnu štetu i ugrozu. Zbog toga smo u dogovorou s policijom dogovorili da ćemo zatvoriti ulicu do konačne sanacije. Angažirali smo Građevinski fakultet iz Zagreba, oni su utvrdili kako izvesti radove. Podnio sam kaznenu prijavu protiv izvođača radova. Što je više tu trebalo učiniti – odgovorio mu je gradonačelnik.

Vijećnik Jadran Barač upitao je gradonačelnika zbog čega je ignorirana odluka Visokog upravnog suda o obustavljanju odluke Gradskog vijeća oko parkinga na Minčeti, a dotakao se i zatvorene ulice u Bourbonu.

-Kako je moguće da prometnica bude zatvorena pod izlikom da je ugrožena javna imovina, a da izvođač radova ima prioritet? Vaš argument da morate robovati GUP-u ne stoji, mogli ste ga do sada promijeniti. Nadalje, građevinska dozvola predstavlja interpretaciju prostornih planova, ali izdaje se na temelju glavnog projekta koji ovjeravaju javnoupravna tijela. Ona itekako mogu zaštititi ulicu i odrediti način gradnje, ali nisu to napravila. Nitko se od vaših odjela nije žalio na ovu zgradurinu koja će se tu graditi. To će biti kolaps. Bilo je vremena za intervenciju – rekao je Barač.

-Prostorni plan je nešto što se ne mijenja preko noći. Potrebno je najmanje četiri do pet godina. To će sigurno dočekati drugi saziv Gradskog vijeća. Uvjeti javnopravih tijela su jasni. Da mogu sutra bih zabranio gradnju od Kantafiga do Zlatnog potoka osim za škole, bolnice i slične važne javne sadržaje. Grad se ima širiti prema Pobrežju, Gornjim selima…. Pitanje je samo hoćete li svi vi imati hrabrosti reći stop. Ja ću je imati. Ako ćete mi stati uz bok, već nas je dvoje – istaknuo je Franković, a Barač je tada rekao da ima ruke SDP-a kako bi se zaštitio javni interes.

Pročitajte još

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo