Grad

[FOTOGALERIJA] Izvanredna izborna skupština DPDS-a: Biraju se imena Velikog i Malog vijeća

Izvanredna izborna skupština Društva prijatelja dubrovačke starine održala se ovog ponedjeljka u Dvorani Pape Ivana Pavla II. Kroz dvanaest točaka, Društvo je razradilo, među ostalim, Izvještaj o radu i Financijski izvještaj za 2021. godinu, te izvještaj Nadzornog odbora.

Prva točka bila je izbor radnih tijela Skupštine, potom je uslijedio Izvještaj o Radu za 2021. godinu te financijski izvještaj za 2021. o čemu je, kao i tijekom točke o Financijskom izvještaju 2020. – 2021. govorio Mario Mandušić, šef računovodstva DPDS-a. Izvještaje Nadzornog odbora obrazložio je Pavuša Babarović, a Izvještaj o redovnom godišnjem popisu za 2021. godinu tajnik Društva Lukša Hanza. Mandušić se osvrnuo na izvjeće iz kuta kritike nestransparentnosti Društva.

– Razinu transparentnosti propisuje Zakon o financijskom poslovanju – naglasio je među ostalim – osim toga, kontrolira nas Porezna uprava, svake godine, a tu je i eksterna revizija. Niti jedan nadzor nikada nije utvrdio nijednu nepravilnost kao niti jedan prekršaj – naglasio je Mandušić.

– Imamo obvezu revizije svake godine. Podsjetit ću, revizorsko izvješće je najdetaljnije moguće financijsko izješće. Uskoro slijedi i ono za 2021. godinu – naglasio je Mandušić. Dodao je i kako po zakonu DPDS ne bi morao biti u sustavu poreza na dobiti i u sustavu PDV-a, ali praksa je nešto sasvim drugačije.

– U praksi imamo problem da to ne možemo riješiti i trenutno smo na visokim sudovima. Nije nam problem plaćati te poreze, ali oni se kose s našom osnovnom djelatnošću – naglasio je dalje i dodao kako su se prihodi povećali u odnosu na prvu pandemijsku godinu.

Često je i u medijima prisutna informacija o brutto iznosima s kojima Društvo rasploaže. To nije tako, taj broj se dijel is tri, jer je naših 32 posto. Vi, kad imate brutto promet, prvo se izbija PDV, pa podijeliti osnovicu 40:60 u korist grada. Ono što ostane je naše. To je taj dio, tako se možete orjentirati. Mnogi ne znaju da mi po jednoj ulaznici, na razini na primjer 2019. godine, zarađujemo podjednako i u gradu, i u Stonu i na Sokolu. Razlika je samo u broju posjetitelja. Gradski miri fenomen su jer mogu privući milijun ljudi, Na drugim lokacijama to jednostavno nije moguće. Za nas kao Društvo nije toliko bitna cijena – ključan je broj posjetitelja, da on bude barem veći od određenog broja, onda imamo odgovarajuću stabilnost. 2020. godina najlošija je od Domovinskog rata i to su jedina dva slučaja, bar što znam osobno, da je Društvo uzelo kredit – istaknuo je Mandušić, naglasivši kako je 2020. završena s 24 milijuna kuna gubitka. 2021.

Društvo završava u plusu 6,6 milijuna. Time je zaključio Izvještaj o financijama 2021. Komentirao je i podignuti kredit u vrijednosti 15 milijuna kuna.

– Vežemo se, kad radimo planove financija, na projekcije vezane na broj posjetitelja. Da bi Društvo uspostavilo break-even, postiglo pokriće trošlkova, 300 tisuća ljudi treba ući na zidine. To je otprilike ta kalkulacija po cijenama dobrih godina. Međutim, vidjeli smo da 2020. neće završiti dobro i da nismo uzeli kredit, ostali bismo bez novca zimi. Bio je to kredit na obrtna sredstva, fleksibilan, dogovorili smo najviše 15 milijuna kuna jer je bilo neizvjesno. Odlučili smo se zbog izuzetno povoljnog kredita uzeti cijeli ostatak, svih 15 milijuna kuna. Bez njega ne bismo mogli servisirati sve obveze hladnog pogona – među ostalim je istaknuo Mandušić.

U posljednjem dijelu sjednice, onom zatvorenom, odvijao se izbor novih članova u tijelu Društva koje imenuje Skupština, a tko su imena Velikog i Malog vijeća, znat će se sutra.

Prije same skupštine okupljenim članovima DPDS-a obratio se i gradonačelnik Mato Franković, a što je poručio, pročitajte u vezanim vijestima.

MNJB

Pročitajte još

Gradonačelnik čestitao Dan državnosti Republike Hrvatske

Dulist

[VIDEO] Strojevi na gradilištu ‘Čačićevog’ doma utihnuli zbog produženog vikenda?

Dulist

SLIJEDI LI ZAMJENA S DUBOM? Provjerili smo što se događa s borovima podno tvrđave Lovrjenac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija