Aktualno

MATO FRANKOVIĆ Politika ne smije postati dio DPDS-a, ali morate biti otvoreniji. Nemate se čega bojati!

U prve četiri godine mog mandata imali smo izuzetnu duradnju s Društvom prijatelja dubrovačke starine. Sve smo se dogovarali i sve je uvijek funkcioniralo sjajno i odlično. Uvijek. Ne možemo reći da je to i posljednjih godinu i pol dana bilo tako, a ne možemo reći ni da je taj odnos nešto bio narušen. Mislim da je najvažnije to da politika nikad ne bude dio DPDS-a. Istovremeno da političari nikad ne budu dio važnih odlučujućih tijela DPDS-a – poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na izvanrednoj izbornoj skupštini DPDS-a koja se održava ovog ponedjeljka.
Napomenuo je kako je istovremeno važno i potrebno zadržati neovisnost DPDS-a.
-O financijskim modelima uvijek možemo pričati, ali nikad ne smijemo dopustiti da onaj iznos potreban za obnovu spomeničke baštine bude iznos o kojemu će odlučivati Grad, Gradsko vijeće i netko drugi. Ne. Zato postoji DPDS kao jamac kontinuirane obnove spomeničke baštine grada što god tko mislio o tome, ali ono je jamac i ono je bilo jamac punih 70 godina i treba biti i dalje. Međutim, došla su nova vremena, pušu neki novi vjetrovi i potrebno je da se Društvo dodatno modernizira, potrebno je da uhvati novi korak s vremenom. Potrebno je da bude otvorenije, transparentnije, jasnije, to je samo ono što ja kao gradonačelnik očekujem od svih vas. I od Velikog i od Malog vijeća. Nema razloga da budemo zatvoreni ili da budete zatvoreni kao društvo jer se nemamo čega bojati – rekao je dalje gradonačelnik. Istaknuo je i kako nema razloga da neki političari pričaju o tome kako članovi društva s veseljem prolaze preko Straduna jer broje u nekakvim kuferima novce (a o bacanju kufera s milijunima kuna u more govorio je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća bivši gradonačelnik Andro Vlahušić).
-Mi svi znamo da to nije istina. Ali isto tako nema ni razloga niti je bilo razloga da brojni zaposlenici DPDS-a godinama rade na određeno vrijeme te da se nakon određenog razdoblja šalju na berzu rada napomenuo je te istaknuo kako mu je drago da su se i tu vjetrovi promijenili i da su dugogodišnji zaposlenici dobili stalne poslove.
-Društvo mora biti i jest partner i Grada i šire lokalne zajednice. I zato je potrebno proširiti Društvo prema puku da ga i puk razumije. Da ga i puk voli i uvažava. Jer politika je manje bitna, narod je bitan, a vi ovdje jeste i sve radite za narod obnavljajući ovu spomeničku baštinu koja će ostati ne vama ovdje nego generacijama koje dolaze – rekao je gradonačelnik te članovi Društva poželio najbolje želje da između sebe izaberu najbolje kako u Velikom tako i Malom vijeću, ali i budućeg predsjednika ili predsjednicu.
-Moja vrata i vrata Gradske uprave i Gradskog vijeća uvijek će vam biti otvorena za partnersku suradnju i za otvoreni dijalog – zaključio je.
Uvodno se zahvalio Denisu Orliću i Niku Kapetaniću koji su se odlučili povući.

-Oni su sebe najviše izlagali u obrani Društva i pokazivali zašto je Društvo važno gradu. Medijski su izlagali sebe i svoje obitelji, a ta dva gospara su zapravo dva gospara koja su se odlučila i povući i tu ih razumijem. Obojica su dali svoj obol kako u obnovi spomeničke baštine, ali prije svega u dnevno političkoj borbi koja nekad nije bila laka, ali su bili ustrajni i zaštitili su ugled i čast DPDS-a. Mislim da je to važno istaknuti jer u ovih 70 godina je bilo napada i ovakvih i onakvih, ali posljednjih 10-ak godina Društvo je zabilježilo možda najveće napade u svojoj povijesti. Drago mi je da su čast i ugled sačuvani i zahvaljujem se dvojici gospara koji su odradili jednu sjajnu dionicu. Zaslužili su pljesak – rekao je gradonačelnik.
Novi članovi Velikog i Malog vijeća trebali bi biti poznati već sutra, dok se izbor novog predsjednika očekuje kroz desetak dana.

Pročitajte još

Tko je bez struje u ponedjeljak i utorak?

Dulist

Misa i film uz 20. obljetnicu pohoda Ivana Pavla II. u Dubrovniku

Dulist

[FOTO] Završna izložba maturanata Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija