Aktualno

MATO FRANKOVIĆ Politika ne smije postati dio DPDS-a, ali morate biti otvoreniji. Nemate se čega bojati!

MATO FRANKOVIĆ Politika ne smije postati dio DPDS-a, ali morate biti otvoreniji. Nemate se čega bojati!

U prve četiri godine mog mandata imali smo izuzetnu duradnju s Društvom prijatelja dubrovačke starine. Sve smo se dogovarali i sve je uvijek funkcioniralo sjajno i odlično. Uvijek. Ne možemo reći da je to i posljednjih godinu i pol dana bilo tako, a ne možemo reći ni da je taj odnos nešto bio narušen. Mislim da je najvažnije to da politika nikad ne bude dio DPDS-a. Istovremeno da političari nikad ne budu dio važnih odlučujućih tijela DPDS-a – poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na izvanrednoj izbornoj skupštini DPDS-a koja se održava ovog ponedjeljka.
Napomenuo je kako je istovremeno važno i potrebno zadržati neovisnost DPDS-a.
-O financijskim modelima uvijek možemo pričati, ali nikad ne smijemo dopustiti da onaj iznos potreban za obnovu spomeničke baštine bude iznos o kojemu će odlučivati Grad, Gradsko vijeće i netko drugi. Ne. Zato postoji DPDS kao jamac kontinuirane obnove spomeničke baštine grada što god tko mislio o tome, ali ono je jamac i ono je bilo jamac punih 70 godina i treba biti i dalje. Međutim, došla su nova vremena, pušu neki novi vjetrovi i potrebno je da se Društvo dodatno modernizira, potrebno je da uhvati novi korak s vremenom. Potrebno je da bude otvorenije, transparentnije, jasnije, to je samo ono što ja kao gradonačelnik očekujem od svih vas. I od Velikog i od Malog vijeća. Nema razloga da budemo zatvoreni ili da budete zatvoreni kao društvo jer se nemamo čega bojati – rekao je dalje gradonačelnik. Istaknuo je i kako nema razloga da neki političari pričaju o tome kako članovi društva s veseljem prolaze preko Straduna jer broje u nekakvim kuferima novce (a o bacanju kufera s milijunima kuna u more govorio je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća bivši gradonačelnik Andro Vlahušić).
-Mi svi znamo da to nije istina. Ali isto tako nema ni razloga niti je bilo razloga da brojni zaposlenici DPDS-a godinama rade na određeno vrijeme te da se nakon određenog razdoblja šalju na berzu rada napomenuo je te istaknuo kako mu je drago da su se i tu vjetrovi promijenili i da su dugogodišnji zaposlenici dobili stalne poslove.
-Društvo mora biti i jest partner i Grada i šire lokalne zajednice. I zato je potrebno proširiti Društvo prema puku da ga i puk razumije. Da ga i puk voli i uvažava. Jer politika je manje bitna, narod je bitan, a vi ovdje jeste i sve radite za narod obnavljajući ovu spomeničku baštinu koja će ostati ne vama ovdje nego generacijama koje dolaze – rekao je gradonačelnik te članovi Društva poželio najbolje želje da između sebe izaberu najbolje kako u Velikom tako i Malom vijeću, ali i budućeg predsjednika ili predsjednicu.
-Moja vrata i vrata Gradske uprave i Gradskog vijeća uvijek će vam biti otvorena za partnersku suradnju i za otvoreni dijalog – zaključio je.
Uvodno se zahvalio Denisu Orliću i Niku Kapetaniću koji su se odlučili povući.

-Oni su sebe najviše izlagali u obrani Društva i pokazivali zašto je Društvo važno gradu. Medijski su izlagali sebe i svoje obitelji, a ta dva gospara su zapravo dva gospara koja su se odlučila i povući i tu ih razumijem. Obojica su dali svoj obol kako u obnovi spomeničke baštine, ali prije svega u dnevno političkoj borbi koja nekad nije bila laka, ali su bili ustrajni i zaštitili su ugled i čast DPDS-a. Mislim da je to važno istaknuti jer u ovih 70 godina je bilo napada i ovakvih i onakvih, ali posljednjih 10-ak godina Društvo je zabilježilo možda najveće napade u svojoj povijesti. Drago mi je da su čast i ugled sačuvani i zahvaljujem se dvojici gospara koji su odradili jednu sjajnu dionicu. Zaslužili su pljesak – rekao je gradonačelnik.
Novi članovi Velikog i Malog vijeća trebali bi biti poznati već sutra, dok se izbor novog predsjednika očekuje kroz desetak dana.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist