Aktualno

[FOTO/VIDEO] POLOŽENI VIJENCI NA SRĐU ‘Obilježavamo važan, tragičan dan naše povijesti’

[FOTO/VIDEO] POLOŽENI VIJENCI NA SRĐU 'Obilježavamo važan, tragičan dan naše povijesti'

U sklopu obilježavanja 31. obljetnice početka napada na Grad, kod Spomen križa na Srđu položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim poginulim braniteljima i stradalim civilima u Domovinskom ratu. Molitvu je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić.

Pijetet hrabrim braniteljima i stradalim civilima u Domovinskom ratu iskazali su i predstavnici Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Policijske uprave te predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Početak snažne obrane
Župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako obilježavamo važan, ali i tragičan dan naše povijesti.

– Obilježavamo opći napad na dubrovačko područje od strane Jugoslavenske narodne armije i četničkih formacija, dragovoljaca iz Crne Gore i BiH. Obilježavamo jedan razbojnički prema Dubrovniku i Hrvatskoj. Obilježavamo početak velikog stradanja Grada i okolice. Znamo da su Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje bili posve razoreni i spaljeni u okupaciji.

[FOTO/VIDEO] POLOŽENI VIJENCI NA SRĐU 'Obilježavamo važan, tragičan dan naše povijesti'

Međutim, obilježavamo početak snažne obrane od strane naših branitelja. Uspjeli su obraniti dio teritorija, i ovdje na području Grada i u Dubrovačkom primorju, odnosno kod Stona. Time je najavljena pobjeda u Domovinskom ratu. Nakon 7 i pol mjeseci je deblokiran Grad Dubrovnik, nešto kasnije je oslobođeno i područje Konavala. Vratili smo slobodu i hrvatski suverenitet nad ovim područjem – rekao je.

Zahvalio je svim braniteljima koji su dali ‘toliko puno za našu slobodu’.

-Posebno smo se poklonili onima koji su dali svoj život, bilo za obranu, bilo kasnije u akciji oslobađanja – zaključio je.

Podsjetimo, u sklopu programa ‘Da se ne zaboravi’, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te prigodnim programom odaje se počast svim poginulim braniteljima i stradalim civilima u Domovinskom ratu.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist