Aktualno

[FOTO] VELIKI I MALI NA NOĆI ISTRAŽIVAČA Kako se crveni luk koristi u laboratoriju?

Europska noć istraživača održana je u petak na Sveučilištu u Dubrovniku, u zgradi na adresi Ćira Carića 4. Nastavnici i znanstvenici s četiri sveučilišne sastavnice: Odjela za primijenjenu ekologiju, Odjela za umjetnost i restauraciju, Pomorskog odjela te Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) pripremili su bogat i zanimljiv program edukativnih i kreativnih radionica, eksperimenata, predavanja i igara.

U programu Noći istraživača sudjelovali su dubrovački osnovnoškolci i srednjoškolci. Imali su, među ostalim, priliku okušati se u kreativnoj radionici reciklaže papira te sa sobom ponijeti izrađenu knjižicu, a od plastičnih boca prikupljenih s dna mora izrađivali su skulpturu koja će ostati trajno izložena u krugu Sveučilišta. ‘Kako se sok crvenog kupusa koristi kod laboratorijskih istraživanja?, Zašto su nam važni podvodni roboti?, Što se događa kad temperature mora rastu te kako porast temperature mora utječe na njegove stanovnike, kopno i ljude?’, samo su neka od pitanja na koje su odgovore tragali istraživači sa Sveučilišta u Dubrovniku i njihovi sinoćnji pomagači raznih uzrasta.

Noć istraživača je inicijativa koja se već godinama uspješno provodi u cijeloj Europi, a u Hrvatsku se ove godine vratila prvi put nakon 2019. godine. Tematski je bila posvećena važnosti mora i ulozi znanosti u njegovom očuvanju i održivom korištenju. Uz pet gradova u Hrvatskoj (Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka i Pula) događanje je održano i u brojnim drugim europskim gradovima. Sveučilišni nastavnici uključeni u program Europske noći istraživača tijekom cijele će godine provoditi brojne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u kako bi što uspješnije promovirali znanost i istraživanja na jednostavan, zabavan i inovativan način.

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ”Reconnect science with the blue society”, koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Horizon Europe. Glavni cilj je povezivanje znanosti s društvom kroz približavanje istraživanja i istraživača javnosti i jačanje znanstvenog i istraživačkog obrazovanja. Projekt se provodi uz koordinaciju Sveučilišta u Splitu te partnere Sveučilište u Rijeci, Step-RI, Sveučilište u Puli Juraj Dobrila, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Medils, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Pročitajte još

MALIŠANI IZ PALČICE O SVETOM NIKOLI ‘Sestra je zločesta pa bolje da njoj dođe Krampus’

Dulist

PRODAJA IDE, HRANA SE NE BACA U pulskoj pekarnici dva ‘kruha od jučer’ nude za 7 kuna

Dulist

Predsjednik Zoran Milanović stiže na obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija