Aktualno

FOTO/VIDEO DJEČJI VRTIĆ RADOST Igra i pažnja pasa vodiča!

FOTO/VIDEO DJEČJI VRTIĆ RADOST Igra i pažnja pasa vodiča!

Vrtić Radost posjetile ovog su utorka dvije gospođe iz Udruge slijepih Dubrovačko-neretvanske županije, Eli Radić i Fani Antičević. A kako je ova lijepa ideja počela? Gospođa Eli još je prije Božića posjetila vrtić te donijela materijale i slikovnicu o psima vodičima i terapeutskim psima. 

– Upravo je tako započelo jedno lijepo prijateljstvo. Djeca iz vrtića Radost naučila su što pas vodič predstavlja slijepim i slabovidnim osobama. On je njihove oči. Pas vodič je društven, jako pažljiv i tolerantan. Gleda i osjeća za osobu kojoj pomaže. Ta posebna povezanost i tolerantnost se može napipati prstima, a svi joj trebamo težiti – kazala nam je Vesna Ribić, odgojiteljica vrtića Radost.

– Djeca su kao i njihove tete, bili dirnuti te su upijali svaku novu informaciju. Prije nego što su ih dotaknuli, djeca su naučila kako moraju pitati osobu za dopuštenje. Naime, dok pas vodič na sebi nosi posebnu opremu namijenjenu za vođenje on radi, a kad je skine postaje običan pas spreman za igru. Želja nam je i krajnji cilj osvijestiti djecu, pa tako i njihove roditelje, odnosno cijelu okolinu o važnosti psa vodiča i terapeutskih pasa – istaknula je Ribić.

Uskoro izložba!
Osim pasa vodiča koji pomažu slijepe osobe postoje i terapeutski psi koji su posebno školovani s terapeutskom namjenom s ciljem poticanja razvojnih procesa djece i mladih osoba s teškoćama u razvoju. U vrtiću se već od Božića nalazi kasica ‘Sića za psa vodiča’ koja će sada prerasti u još veći projekt. Osim ubacivanja po koju kunu, tete i djeca izrađivat će ukrase te crtati crteže koje će izložiti 27. travnja prilikom obilježavanja Međunarodnog dana pasa vodiča i na taj mali, ali vrijedan način pridonijeti njihovoj obuci.

Pročitajte još

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?