Aktualno

FOTO/NEMA STRAHA Oni su naši budući vatrogasci, policajci, spašavatelji…

FOTO/NEMA STRAHA Oni su naši budući vatrogasci, policajci, spašavatelji...

Službenici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, u suradnji sa žurnim službama i operativnim snagama sustava civilne zaštite koje djeluju na području Grada Dubrovnika, iskoristili su početak godine za intenzivno bavljenje najmlađima.

Tako su osnovama zaštite i spašavanja poučavali mališane Dječjeg vrtića ‘Pile’, gdje im se na edukaciji pridružio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić.
Edukacija se nastavila u Orašcu, u Osnovnoj školi ‘Antuna Masle’ gdje je pedesetak učenika prvih i drugih razreda pokazalo iznimno predznanje, osobito zahvaljujući činjenici da nekoliko njih ima očeve, stričeve i ujake vatrogasce, pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci, ispostave Orašac, koji su se također pridružili edukaciji.

Nakon Orašca na red su došli i polaznici Dječjeg vrtića Zaton gdje je Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, ojačan žurnim službama, proveo je još jednu edukaciju najmlađih. Zatonski mališani kojima su se pridružili i mališani iz područnih vrtića, jednako kao mališani iz Dječjeg vrtića ‘Pile’ i učenici iz Orašca prije njih, pažljivo su poslušali prezentaciju i edukativni video iz kojih su naučili kada i kako zvati broj 112 te kako se ponašati u slučaju različitih vrsta nesreća i opasnosti, osobito požara i potresa.

Sva su djeca kroz provedene edukacije o ulozi vatrogasaca, gorskih spašavatelja, policiji i drugim službama koje djeluju kod različitih nesreća, osim kroz predavanje, mogla učiti i izravno, nakon prezentacije. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci – Ispostava Orašac, kojima su se u Zatonu pridružili i kolege iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zaton, učili su najmlađe rukovanju vatrogasnim cijevima i mlaznicom, te vatrogasnom brentačom, a sudeći po viđenom Orašac i Zaton ne trebaju strepiti za budućnost vatrogastva na svom području. Tamo gotovo da nema djeteta koje sebe ne vidi kao budućeg vatrogasca, policajca, spašavatelja…

Policijski službenik Prometne policije najmlađe je uputio u osnove sigurnosti u prometu, dok su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Dubrovnik, demonstrirali djeci dio spašavateljske opreme i neke od svojih vještina.

Djeci su nakon edukacija podijeljeni edukativni materijali Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a vrtići i škole još jednom pozvani da likovnim i literarnim radovima svojih učenika i predškolaca sudjeluju u aktualnom natječaju radova djece i mladih na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite, koji je otvoren do 23. veljače ove godine.

Pročitajte još

PROBLEMI NA IZLAZU IZ BURBONA Pješaci moraju osluhnuti spušta li se automobil!

Marko Džamarija

‘STVORENE SMO ZA NEBO’ Promocija knjige Tee Perović

Dulist

PROMETNA U KUPARIMA Ozlijeđena osoba prevezena u bolnicu

Dulist