Županija

[FOTO/VIDEO] DAN OPĆINE Nardelli: Župa je jedna od najboljih općina u Hrvatskoj. Vjerujem u skoru obnovu Kupara

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Župe dubrovačke obilježen je u hotelu Sheraton Dan Općine kao i 30. obljetnica oslobođenja Župe. Sjednici su, među ostalima, nazočili ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli, župan Nikola Dobroslavić,  gradonačelnik Mato Franković, saborski zastupnik Branko Bačić, načelnici drugih općina, predstavnici raznih braniteljskih udruga te brojni drugi uzvanici.

-Danas smo ovdje zahvaljujući vama koji ste prije 30. godina bili u ratnim postrojbama i kroz vojne operacije deblokirali širi dubrovački kraj te oslobađali ovaj prostor i Župu dubrovačku. Ovdje smo zahvaljujući vama koji i danas nakon 30 godina kroz svoje udruge proistekle iz Domovinskog rata njegujete, štujete i baštinite uspomenu na Domovinski rat. Svakako najveću zahvalnost s najvećim poštovanjem moramo iskazati prema onima koji nisu više s nama, prema poginulim hrvatskim braniteljima. Dragi roditelji, supruge, sinovi i kćeri, budite ponosni na žrvtu koju su vaši najmiliji dali u Domovinskom ratu. Iako je prošlo 30 godina, vjerujem da svima nama koji smo sudionici Domovinskog rata, da su nam još itekako žive slike. Župa je bila opustošena, agresor je uništio sve, sve što je hrvatsko, uništio je naše domove,  naše gospdoarstvo, infrastrukturu… – prisjetio se načelnik Silvio Nardelli.

Ipak, dodao je kako su prije 30 godina upravo ovih dana, radost, sreća, ponos bili veći nego ikada ‘kad je agresor bio protjeran s ovih prostora i kad su se mogli slobodno vratiti u svoju Župu, u svoje opljačkane, devastirane, uništene, a najviše spaljene domove i mogli početi ispočetka’.

-Župa je danas u mnogočemu drukčija, a u nekim dijelovima neprepoznatljiva. Međutim, nažalost, postoje i dijelovi Župe koji nas još uvijek podsjećaju na Domovinski rat. Stalan su podsjetnik na razaranja. Tu najviše mislim na još uvijek neobnovljene Kupare i dio Plata. Čvrsto vjerujem da ćemo u jednoj jako dobroj suradnji s Ministarstvom i Vladom, premostiti sve prepreke za početak revitalizacije Kupara. Vjerujem da ćemo svi skupa vrlo skoro biti svjedoci početka obnove Kupara, a da će nakon same obnove Župa i Hrvatska dobiti nešto što još uvijek nemaju. Za Plat smo uredili apsolutno sve da investitor krene s obnovom, ali to ipak ovisi o njima i o mogućnosti ulaganja. Kao Općina ne težimo onome da vratimo brojke koje smo imali prije Domovinskog rata. Dapače, jednim strateškim planiranjem i održivim razvojem želimo Župu pozicionirati na turističkom tržištu ondje gdje ona pripada kao što Župa zaslužuje – rekao je načelnik Nardelli.

-Danas u ovoj svečanoj prigodi neću spominjati naše mnogobrojne projekte, ali moram reći da je prema svim pokazateljima, Župa jedna od najboljih općina u Hrvatskoj. To vidimo po mnogočemu. Svakako moram naglasiti i dobru suradnju sa svim investitorima koji nam dolaze, koji su upravo izabrali Župu dubrovačku za mjesto svog ulaganja i daljnjeg poslovanja, a ni to nije slučajno. Svega toga ne bi bilo da nema jedne dobre atmosfere, dobre suradnje na lokalnoj razini među samim djelatnicima općine, ali i prema našim vezanim društvima. Zbog te suradnje Župa je danas ugodno mjesto za život njenih stanovnika. Da smo na pravom putu, pokazuje mnogo stvari. Župa nam je svaki dan brojnija, stalno dolaze novi stanovnici, u jaslicama i vrtićima imamo preko 500 djece, a u osnovnoj školi 900 djece. To je najveća skola u cijeloj županiji. Dolaze nam ovdje mlade obitelji. Cilj nam je graditi Župu da svakim danom bude sve bolja. Dužni smo to prema našoj djeci, ali i prema onima koji su dali život za našu slobodu – naglasio je Silvio Nardelli.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prigodom naglasio kako je napredak Župe dubrovače itekako vidljiv i kako doista može potvrditi riječi općinskog načelnika da je Općina Župa dubrovačka među najuspješnijim hrvatskim općinama.

-Mi u županiji pratimo taj rad s velikim odobravanjem i zadovoljstvom, pomažemo svuda gdje možemo i to ćemo raditi i u budućnosti na zajedničkim projektima i na bilo koji drugi način. Želim istaknuti da naša Vlada razumije stanje u ovoj županiji pa i u Općini Župa dubrovačka i da snažno pomaže hrvatski jug. Prisjetimo se samo da smo ovu Covid krizu koja je prijetila uništiti gospodarstvo, prebrodili uz pomoć Vlade – naglasio je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Mato Franković prisjetio se kako je na današnji dan prije 30. godina oslobođen značajan dio Općine Dubrovnik i, naravno, Župa dubrovačka. Dodao je kako vjeruje da svi oni koji su svjedoci tog vremena znaju kako je Župa izgledala tada, a kako ona izgleda danas.

-To je općina iz koje se ljudi ne iseljavaju, već se u nju doseljavaju. Ne događa se to slučajno ili onako usput, već zahvaljujući velikom trudu i radu dvaju načelnika koje ste imali do sada i gospara Iva Miletića i Silvia Nardellija. Pokazali su da znaju u svakome trenutku koji je nosio svoj izazov upravljati ovom Općinom i kreirati je u mjesto boljeg življenja. Zato se ona danas i izdvaja kao jedna od najboljih općina u Hrvatskoj. Grad Dubrovnik i Općina Župa dubrovačka – ništa nas ne razdvaja osim administrativnih granica. Zajedno radimo na velikom, kapitalnom projektu Groblja Dubac koji privodimo kraju i tim se projektom možemo i trebamo ponositi. Tu su i projekti koje radimo za buduće generacije poput ITU mehanizma kojim ćemo dobiti značajna europska sredstva, kako za Grad tako i za ovu Općinu i druge općine. Tu je i buduća Aglomeracija Župe dubrovačke koja će riješiti pitanje kanalizacije i ostalih otpadnih voda. Veselimo se svakom uspjehu ove Općine – rekao je Franković.

Saborski zastupnik Branko Bačić, među ostalim je čestitao načelniku i njegovim suradnicima na svim naporima koje ulažu kako bi Župa uistinu bila jedna od najboljih općina u Hrvatskoj. Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako se uz ovu obljetnicu ‘žarko sjećamo agresije, ali i oslobađanja Župe dubrovačke, koje su bile prekretnica u našim životima, ali i povijesti domovine’.

-Unatoč agresiji nismo odustali od našeg cilja, od realizacije naših stoljetnih težnji. Nismo odustali od zapovjedi koju nam je izdao naš vrhovni zapovjednik i predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman. I danas je prilika prisjetiti se herojske obrane grada, oslobađanja i Dubrovačkog primorja i Župe dubrovačke, slavnih i velikih pobjeda hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu – naglasio je, među ostalim,  ministar Medved.

Pred okupljenima je nastupio naš poznati tenor Stijepo Gleđ Markos koji je izveo skladbu ‘Zvona moga grada’.

Pročitajte još

Nakon 30 godina počinju projekcije u Ljetnom kinu Cavtat

Dulist

Božo Lasić: ‘Razumijem razočaranje sugrađana. U ponedjeljak očekujemo izmjene voznog reda’

Dulist

Ministarstvo turizma i sporta odobrilo 300 tisuća kuna za opremanje sportske dvorane OŠ Gruda

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija