DuList IN

FOTO Uz zvuke saksofona predstavljena četiri hrvatska pjenušca

U predvečernjim satima, uz zvuke saksofona na Lounge taraci hotela Royal predstavljena su četiri hrvatska pjenušca proizvedena s tri različite metode u sklopu događaja ‘Sunset Sparkling Wine Party’.

Radi se o pjenušcima ‘Opolo’ vinarije Testament u blizini Šibenika, zatim ‘Tris’ vinarije Radovanović s Korčule, ‘Julija’ vinarije Krauthaker iz Kutjeva i ‘Tomaso’ vinarije Sontacchi također iz Kutjeva. Pet-nat, odnosno petillant naturel metodom što označava ‘prirodno pjenušavo’, proizveden je spomenuti ‘Tomas’ pjenušac. Tank ili charmat metodom nastao je pjenušac ‘Julija’, dok su preostala dva pjenušca ‘Opolo’ (Babić – Brut Nature) i ‘Tris’ (Pošip, Rukatac, Cetinka) proizvedeni tradicionalnom metodom, objašnjava nam sommelierka Ksenija Matić.

-Stvarno je fascinantan podatak da će do kraja 2022. godine prodaja pjenušaca u Americi prestići prodaju piva. Pjenušci, pošto se proizvode širom svijeta, postaju i široko dostupni. Ne promatraju se više samo kao vina koja su rezervirana isključivo za proslave. Postaju dio svakodnevnog stola. Slijede se trendovi da se konzumiraju pića sa što manje alkohola. Pjenušci su općenito s nižim postotkom alkohola. Naravno, svi proizvođači slijede trend konzumiranja potpuno prirodnih vina. Iz toga je metoda pet-mat zapravo u velikom porastu – kazala je Matić.

Tehnički je jug Hrvatske nešto zahtjevniji što se tiče proizvodnje pjenušaca jer je klima toplija.

-Pjenušci se obično proizvode u nekim hladnijim klimama. Međutim, s ranijim berbama, brigom o vinogradu, naprednim tehnologijama u podrumu uspijevamo dobiti i nekoliko dobrih pjenušaca s juga – dodao je.

Također, održala se i prezentacija mađarskih pjenušaca. Inače, mađarska delegacija bila je u posjetu Dubrovniku.

-Gosti iz Mađarske su došli s tri pjenušca, a koja su napravljena klasičnom metodom iz regije Balaton – naglasila je.

Događaj se održava u sklopu ovogodišnjeg Good Food Festivala.

Pročitajte još

#ADVENTNAVOJNOVIĆU Navijačku atmosferu ‘podgrijali’ Matko i Brane

[FOTO/VIDEO] #ADVENTNAVOJNOVIĆU Sveti Niko podijelio je poklone mališanima!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Kad padne noć – u Gradu nastane čarolija!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija