Kultura

Predstavljena knjiga Iva Banca “Hrvati i Crkva”

banac3

Knjiga Iva Banca „Hrvati i Crkva – Kratka povijest hrvatskog katoličanstva u u modernosti“ predstavljena je ovog utorka u Samostanu Svete Klare.

Banac donosi 22 teme o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj u razdoblju moderne, počevši od protonacionalnog razdoblja i preporoda do raspada Jugoslavije i posljednjeg rata. Uz predgovor i pogovor donosi i bibliografski esej te važnije dokumente.
O povijesnom kontekstu i događajima koji su obuhvaćeni ovom knjigom govorio je povjesničar i leksikograf Trpimir Macan.

– Širokim kistom zahvatio je Banac tematski poveznice i sastavnice moderne hrvatske povijesti ne bježeći od njezina problematiziranja do pozitivna vrednovanja, razumijevajući složeni proces europskih mijena i prestrukturiranja u stajalištu i djevanju crkvenih institucija i svjetovnih organizacija te istaknutih pojedinaca – naglasio je uz ostalo Trpimir Macan.

– Riječ je o povijesti o odnosu katoličanstva i modernih ideja i ideologija, a počinje reformacijom, liberalizmom, modernizmom, fašizmom, nacizmom, komunizmom, nacionalizmom, i obuhvaća vrijeme od 18. stoljeća do našeg vremena. Banac piše o sekularizaciji europskih država i društava, o snalaženju ili nesnalaženju u odgovorima i defanzivama hrvatske Crkve i papa prema modernim ideologijama – dodao je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Ivan Šarčević.

– Knjiga donosi  22 eseja s kronološkim redom, od protunacionalnih gibanja u 18. stoljeću do izazova 21. stoljeća uključujući sve važne događaje koji su obilježili specifičnu povijest katoličanstva i hrvatskog društva ne zanemarujući relevatna europska i vatikanska gibanja – istaknuo je povjesničar Stjepan Ćosić  nabrojivši teme koje je autor obradio u ovoj knjizi.

– Nižu se kompleksna pitanja o heterogenim saastavnicama modernog hrvatskog katoličanstva. Bančevi odgovori na ta pitanja su jasni i uglavnom nisu jednoznačni a još manje jednostavni. Unatoč golemom povijesnom teretu u ovoj maloj knjizi, sintezi, odnosi Crkve, katoličanstva, vjere, hrvatskog društva i političke kulture umjesto patetične tragike na koju smo navikli, poprimaju mekši pristup. Odlika dobrih povjesničara je optimizam kojeg u Banca prepoznajemo – istaknuo je Ćosić dodavši:

– Drugi dio knjige ima 9 odabranih dokumenata i jedan tekst važan za Crkvu u katoličanstvo u 20. Stoljeću. Vrijedni su to izvori kao potkrjepa Bančevim tvrdnjama koji su se našli na jednom mjestu.

– Ovdje govorim o razdoblju modernosti koje je bilo izuzetno teško za svaku vjeru i proces sukobljavanja s nevjerom je nešto što je stvorilo nove okolnosti u svakoj vjerskoj tradiciji. Put hrvatskih katolika bio je krivudav, a izazovi veliki, no Crkva ima veliku snagu koja dolazi do izražaja u teškim trenutcima, ona je uvijek spremna na obnovu, ima tu snagu koja pokreće – naglasio je sam autor. 

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist