Koronavirus u Hrvatskoj

Europske zemlje vraćaju sve strože mjere

Europske zemlje vraćaju sve strože mjere

Brojke novozaraženih koronavirusom u Europi se posljednjih dana dodatno pogoršavaju. Europa je sada na brojkama kakve je imala potkraj siječnja. Situacija nije ništa bolja promatraju li se samo zemlje Europske unije. Hrvatska u tri dana zaredom bilježi iznad tisuću novozaraženih. U većini je europskih zemalja slična situacija, no u regiji je i znatno gora od toga. Trenutno je najgora situacija u Crnoj Gori, Mađarskoj i Srbiji. Zatim slijedi Bosna i Hercegovina pa Slovenija. Srbija, primjerice, danima ima više od 5000 novozaraženih, unatoč masovnom procjepljivanju. Mađarska je, pak, danas imala rekordan broj slučajeva i umrlih od početka pandemije, prenosi Index. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije mnoge se europske zemlje odlučuju na nove restriktivne mjere, a neki otvoreno govore o trećem valu.

Merkel najavljuje povratak lockdowna
Njemačka premijerka Angela Merkel utvrdila je danas kako ta zemlja ima eksponencijalni rast, nakon što su o ponovnom eksponencijalnom rastu govorili iz Instituta Robert Koch.

-Situacija postaje vrlo ozbiljna. Imamo eksponencijalni rast. Zato je dobro da smo uspostavili kočnicu za opasnosti. Nažalost, morat ćemo upotrijebiti tu kočnicu za nuždu – rekla je Merkel. Kočnica koju spominje Merkel je mehanizam dogovoren na posljednjem sastanku početkom ožujka kada je dogovoreno da se lagane mjere otvaranja ukinu u slučaju rasta incidencije iznad granice od 100, čemu se Njemačka svakodnevno približava. Ukidanje tih blažih mjera zapravo znači povratak djelomičnog lockdowna.

Epidemiološka situacija u Francuskoj nije ništa bolja. Oni imaju kontinuirani rast i brojke znatno više od njemačkih. Zbog toga Pariz ulazi u novi jednomjesečni lockdown, zajedno s još nekoliko regija na sjeveru i jugu zemlje. Italija se potpuno zatvara za Uskrs, Češka uvodi još snažniji lockdown. U Belgiji je lockdown na snazi do 1. travnja te u Španjolskoj čak do ranog svibnja. Više pročitajte ovdje.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist