Grad

ERATOSTENOV EKSPERIMENT Mokošani će uz pomoć sjene štapa izračunati opseg Zemlje

Učenici Osnovne škole Mokošica ove će se srijede, 23. rujna u 12 sati i 47 minuta kao jedina škola u našoj Županiji, priključiti provedbi Eratostenovog eksperimenta.

Riječ je o globalnom eksperimentu u kojem se računa opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena. Tako učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje.

Eksperiment je dobio ime po poznatom grčkom matematičaru, geografu i astronomu – Eratostenu koji je u 3. stoljeću prije nove ere izračunao opseg zemlje na ovaj način.

Cilj eksperimenta, između ostalog je i poticanje istraživačkog učenja, na kojemu OŠ Mokošica intenzivno radi kroz projekt ”Inspiring science education” u koji je uključena već neko vrijeme, navodi v.d. ravnateljice Petra Đapić Caput.

Pročitajte još

Mirna Batistić; ravnateljica Instituta za more i priobalje: ‘Stanje u našem moru još uvijek je ne dobro, ne zadovoljavajuće, nego odlično!’

Mia Njavro Banić

Jelka Tepšić odlikovana Križem Reda za civilne zasluge Kraljevine Španjolske

Dulist

Ovo su najbolji dubrovački doktori!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija