Koronavirus u Hrvatskoj

Epidemiologinja pojasnila kada učenici trebaju u samoizolaciju

Škole su dobile novi koronaprotokol, pravila koja objašnjavaju što se radi kada je jedan učenik u razredu zaražen. Postojeće mjere za škole njime su dodatno pojašnjene, rekla je epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić u Dnevniku N1, podsjetivši da su dosad cijeli razredi išli u samoizolaciju, a velik je broj slučajeva kada se mogu odrediti učenici koji su bili u kontaktu s oboljelim.

– Detaljnije je opisano koji su bliski kontakti u vrijeme zaraženosti jednog učenika. To su oni koji su sjedili najbliže ili u radijusu od dva metra, organiziranim prijevozom se vozili duže od 15 minuta te blizu sjedili ili stajali, u zatvorenoj prostoriji sjedili duže, ostvarili tjelesni kontakt ili dijelili predmete poput čaša – pojasnila je epidemiologinja.

Što se tiče covid-potvrda u zdravstvu, rekla je da su one uvedene su da bi se olakšalo kretanja osoba i povećala sigurnost.

– Koristit će se za kategoriju pacijenata koji su se dosad prije dolaska u bolnicu trebali testirati imaju planiranu hospitalizaciju ili su naručeni na dijagnostički ili terapijski pregled koji generira aerosol, dakle, povećava rizik za širenje infekcije. Razlika je da će osim isključivo nalaza testiranja pokazati svoj status imunosti na temelju covid-potvrde. Primarna zdravstvena zaštita, sustav hitne pomoći bit će izuzeti iz pokazivanja te potvrde – kaže epidemiologinja.

Pročitajte još

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija