Koronavirus u Hrvatskoj

EMA GA JOŠ NIJE ODOBRILA Kakvo je novo proteinsko cjepivo koje stiže u Hrvatsku?

EMA GA JOŠ NIJE ODOBRILA Kakvo je novo proteinsko cjepivo koje stiže u Hrvatsku?

Uz postojeća mRNA i vektorska cjepiva, u Hrvatsku bi trebalo doći i proteinsko cjepivo kompanije Sanofi.

Uz postojeća mRNA i vektorska cjepiva, u Hrvatsku bi, nakon što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA) trebalo doći i proteinsko cjepivo kompanije Sanofi.

– Naručili smo malo više od 300.000 novog cjepiva – inovativnog, proteinskog cjepiva za koje se najavljuje da će biti jako učinkovito, a cijena mu je niža od mRNA cjepiva. Najavljeno je i da je to cjepivo s dosta niskim postotkom nuspojava. Kad se bude evaluiralo od strane EMA-e, znat ćemo više. Ako se to cjepivo pokaže dobrim i da bolje djeluje na varijante koje dolaze, u tom ćemo slučaju pokušati naručiti više doza cjepiva – rekao je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Dodao je da je velika većina europskih država naručila Sanofijevo cjepivo, a u narudžbama prednjači Njemačka, piše Jutarnji.hr.

– Pretpostavljamo da oni imaju više informacija kad su uzeli toliko cjepiva pa smo i mi naručili neku manju količinu – naglasio je Capak.

Francuski farmaceutski div Sanofi svoje cjepivo protiv koronavirusa razvija u suradnji s britanskom kompanijom Glaxo Smith Kline (GSK). Cjepivo se zasniva na tehnologiji koju Sanofi koristi za proizvodnju postojeće vakcine protiv sezonske gripe. No, u slučaju cjepiva protiv covida kao antigen se koristi protein šiljka (S) koji potiče imunološki sustav na proizvodnju antitijela protiv koronavirusa.

I Sanofijevo cjepivo daje se u dvije doze, a dosadašnji tijek kliničkih pokusa pokazao je da izaziva snažan imunološki odgovor. Cjepivo je sada u trećoj fazi kliničkih ispitivanja i očekuje se da bi ga Europska agencija za lijekove mogla odobriti krajem ove godine.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist