Zanimljivosti

Eko-Omblići: Pokrenimo Zemlju

Eko-Omblići: Pokrenimo Zemlju

Dan planeta Zemlje (Earth Day) obilježava se danas na 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta. Tim povodom okupili su se i Eko-Omblići i članovi udruge zeleno Sunce uz parolu "Pokrenimo Zemlju".

Jučer su i u Dubrovniku također održane akcije „Zelena čistka“. Okoliš igrališta na Nuncijati i oko Stare bolnice čistili su volonteri u sklopu globalnog pokreta Let's do it! World cleanup 2012 i kampanje „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“ koja se odvijala diljem Hrvatske.
 
Inače je prvi put ideju za svjetski Dan planeta Zemlje na konferenciji UNESCO-a 1969. godine predstavio John McConnell. Iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv „Earth day“ prvi put upotrijebio 21. ožujka 1969. gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedinjenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.
 

 

Pročitajte još

PREDIVNO! Martino Papac od kockica složio Sv. Ivana i Porporelu

Dulist

HGSS slavi 74. rođendan: Vaša sigurnost naš je najveći poklon

Dulist

VREMENSKI EKSTREMI Najviša temperatura u Pločama, najjači udar vjetra na Masleničkom mostu…

Dulist