Aktualno

ĐURO CAPOR Tražimo provođenje volje građana i brisanje smještajnih kapaciteta sa Srđa

ĐURO CAPOR Tražimo provođenje volje građana i brisanje smještajnih kapaciteta sa Srđa

Već 17 godina dokazujemo da je projekt golfa na Srđu štetan za grad, a zamalo i za Republiku Hrvatsku – rekao jeĐuro Capor, gradski vijećnik stranke Srđ je Grad i koordinator inicijative Srđ je naš.
Capor je, naime, s Enesom Ćerimagićem iz Zelene akcije ovog četvrtka održao konferenciju za medije na temu odluke Međunarodnog centra za rješavanje ulagačkih sporova koji je u cijelosti odbio tužitelja sa zahtjevom za naknadom štete u sporu oko golf igrališta na platou Srđ iznad Dubrovnika.

-Veliko nam je zadovoljstvo što su u Washingtonu potvrđene presude sudova u Hrvatskoj koje su u tri navrata dokazivale da se investitoru pogodovalo i da se na nezakonite načine osiguravala prenamjena zemljišta i povećavanje vrijednosti zemljišta 15 puta – rekao je Capor.
Napomenuo je kako su u tijeku izmjene Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika.

-Čitavo ovo vrijeme koristila se izlika arbitraže da se s projektom ništa ne napravi, odnosno da se ne izbaci iz prostornih planova. Volja građana na referendumu je bila jasna. Očekujemo dosljedno ponašanje gradonačelnika Frankovića i njegovih partnera, sve nekadašnjih članova Dubrovačkog dogovora, dakle golf koalicije da se jasno distanciraju od projekta i od sve korupcije koja je pratila donošenje prostornih planova. Želimo da se konačno svi smještajni kapaciteti s područja sporta i rekreacije izbrišu i da se provede referendumska volja građana – rekao je Capor te uputio posebnu čestitku svima koji su u Gradskoj vijećnici branili interese građana i referendumsku volju birača.
Capor smatra kako je uloga gradonačelnika u arbitražnom postupku bila marginalna jer je tu bio po službenoj dužnosti.
-Ono što mu ne mogu zaboraviti, a ne bi trebali ni građani jest vikanje i skandiranje: Ja sam za golf, ja sam za projekt! To je on ponavljao 2015. i 2016. kada je podržavao projekt kojega je gurao gospodin Karamarko, kao i sve postupke koji su pravomoćno prokazani i dokazani kao nezakoniti. Dobro je da se predomislio, ali da izmjene GUP-a ne bi bile samo kozmetičke, tražimo dosljedno provođenje volje građana i brisanje smještajnih kapaciteta sa Srđa – poručio je Đuro Capor.
Upitan za komentar o tome što ga gradonačelnik proziva za licemjerje, Capor odgovara:

-Na našoj strani su tri presude, koje su pokazale da su članovi HDZ-a nezakonito mijenjali prostorne planove i pogodovali tvrtki Razvoj golf – istaknuo je.
Enes Ćerimagić naglasio je kako se ova presuda čeka 6 godina.
-Zelena akcija se uključila u postupak u svojstvu tzv. prijatelja suda te smo nastojali obrazložiti okolnosti i kontekst u kojem se odlučivalo o projektu na Srđu. Smatramo da je upravo ta argumentacija bila ključna za ovakvu odluku – rekao je te podsjetio kako su još 2016. osporili zakonitost dozvola koje su izdane na sudu u Splitu. Nezadovoljni takvim ishodom, investitori su pokrenuli arbitražni zahtjev.
-Kao neku vrstu odmazde prema Zelenoj akciji, investitor je pokrenuo cijeli niz sudskih postupaka, a u tijeku su dva da bi otežao naš rad te sudskim troškovima i kaznama onemogućio naše kritičko propitkivanje ovog projekta i da bi nam osporio pravo na kritički slobodnu riječ – smatra Ćerimagić.
-Prije desetak godina ukazivali smo na problematičnost projekta iz cijelog niza aspekata, a jedan od njih su i klimatske promjene. One su tada mnogima bile dalek pojam, no danas se suočavamo s njima kao s našom svakodnevicom. Ovakav projekt bio bi poguban za Dubrovnik, a tu je i kontekst pretjeranog turizma od kojeg Dubrovnik trenutno pati – istaknuo je te za kraj poručio: ‘Ovo je velika pobjeda’.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist