Aktualno

‘DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN’ ACI će obilježiti budućnost sjevernog Jadrana

aci dolina vodika 3

Velika međunarodna konferencija Hydrogen ecosystem North Adriatic 2023: Innovation, technology and partnership in action održana kraj Vipolže u Sloveniji, okupila je oko 200 eminentnih stručnjaka iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Slovačke, Austrije i Belgije, mahom predstavnika vodećih tehnoloških tvrtki u području vodikovih tehnologija, energetske učinkovitosti i energetske tranzicije. Treće izdanje ove konferencije u fokus je stavilo ubrzavanje aktivnosti vezanih uz razvoj projekta ‘Dolina vodika Sjeverni Jadran’, koji je ranije ove godine proglašen najboljom vodikovom dolinom 2023. godine u Europskoj uniji. Za provoditelja projekta, koji nudi golemi razvojni potencijal regiji sjevernog Jadrana, prijavio se upravo ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu, čiji su predstavnici – članovi Uprave, dr. sc. Ivan Herak i Josip Ostrogović sudjelovali na konferenciji.

Utrka za ugljičnom neutralnosti globalnog gospodarstva već je započela, što je ujedno i premisa kojom je otvoreno treće izdanje konferencije Hydrogen ecosystem North Adriatic. Predstavnici kompanija iz sektora energetike, ali i kompanija iz srodnih područja koje u svoje poslovanje uvode tehnologije za razvoj energetske učinkovitost, istaknuli su važnost čistog vodika kao rješenja održive energetske budućnosti. Hrvatski predstavnik na ovoj je konferenciji bila tvrtka ACI d.d., predvodnik energetske tranzicije nautičkog sektora Republike Hrvatske, ali i partner u projektu „Dolina vodika Sjeverni Jadran“, koji predstavlja dio prvog transnacionalnog prekograničnog vodikovog ekosustava u Europi. U ime organizatora okupljenima se obratio Bart Biebuyck, bivši izvršni direktor Clean Hydrogen Partnership Joint Undertakinga, Europska Komisija. Uz dr.sc Ivana Heraka, člana Uprave ACI-ja, okupljenima su se također obratili i Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Sergio Emidio Bini, regionalni ministar za proizvodnu djelatnost i turizam, autonomna regija Friuli Venezia Giulia, Bojan Kumer, ministar okoliša, klime i energije Slovenije, Tiine van der Straeten, ministar energetike Belgije, Danica Maljković, predsjednica Grupacije za vodik pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Michelangelo Agrusti, predsjednik Confindustria Alto Adriatico, Anna Mareschi Danieli, potpredsjednica Confindustria Udine, Vesna Nahtigal, izvršna direktorica pri Gospodarskoj zbornici Slovenije te mnogi drugi stručni govornici.

-40 godina duga tradicija, kao i kontinuirano implementiranje visokotehnoloških rješenja usmjerenih na održivi razvoj, energetsku učinkovitost te zelenu tranziciju poslovanja, prometnuli su ACI u logičnog partnera u projektu „Dolina vodika Sjeverni Jadran“. Uz podršku Vlade Republike Hrvatske, Slovenije i Italije, ACI će najboljem projektu doline vodika za 2023. godinu doprinijeti novom energetskom infrastrukturom čiji je cilj ACI marinu Opatija u Ičićima učiniti samodostatnim i energetski učinkovitim pomorskim čvorištem. Upravo taj model, kojim ne dovodimo samo do očuvanja čistoće mora i okoliša, već i stvaranja zelenijih, održivijih i učinkovitijih modela gospodarenja pomorskim dobrom, naš je krajnji cilj u budućnosti implementirati u sve marine našega sustava, a razvijene će tehnologije ostati kao naše nasljeđe generacijama koje tek dolaze – poručio je dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse ACI d.d.

Regija sjevernog Jadrana zahvaljujući dolini vodika, kao prvom takvom projektu, ima priliku postati važno razvojno odredište Europske unije za razvoj i implementaciju vodikove infrastrukture, ali i za bržu regionalnu i europsku energetsku tranziciju. Upravo zahvaljujući projektu „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ ACI će se dalje pozicionirati kao regionalni predvodnik energetske tranzicije nautičkog sektora.

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist