Kultura

DUGOTRAJNI APLAUZ Monodrama ‘Maske’ oduševila festivalsku publiku

maske premijera naslovna

Treća ovoljetna dramska premijera Maske, monodrama Dražena Šivaka izvedena je u subotu navečer na tvrđavi Bokar, a izvrsna kombinacija predavanja i glume nagrađena je dugotrajnim aplauzom koji je redatelja i izvođača na poklon vraćao čak pet puta.
– Neobično je napokon imati publiku jer ovo je predstava u kojoj komuniciram s njom i jedva sam čekao da dođe. Iako je u prividnom načinu kao predavanje, Maske su ipak dijalog jer moram osjećati pažnju gledatelja i ići s njima. Vrlo sam zadovoljan, predstava se ‘porodila’ i sad počinje svoj život – kazao je redatelj i izvođač Dražen Šivak netom nakon premijere.
Monodrama Maske predstavlja oživljavanje tradicije commedie dell’arte, kazališne forme koja se počela rađati u Italiji tijekom 15. stoljeća, a s kojom i Dubrovnik zahvaljujući Marinu Držiću dijeli tradiciju. U izvedbenoj formi lecture performancea predstava nas vodi kroz simboliku, povijest i vještine koje su usko vezane uz masku kao izvedbeni element. Glumac na sceni objašnjava značenje maski i arhetipove koji su predstavljeni u tehnici commedie dell’arte kroz formu predavanja, a putujući kroz klasičnu dramsku književnost Hrvatske i svijeta, gledatelji povezuju arhetipske priče o ljudskim odnosima te stvaraju paralele s karakterima naših suvremenika.
Uz Dražena Šivaka, autorski tim čine Patrik Gregurec i Karla Leko koji potpisuju dramaturgiju, kostimografkinja je Petra Pavičić, kreativna suradnica Maja Posavec, oblikovatelj svjetla Bartul Pejković, Željko Vukmirica autor je songa dok je za produkciju od strane Umjetničke organizacije Grupa zadužena Ida Klemenčić.
Predstava nastala u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Umjetničke organizacije Grupa te suradnji sa Scenom Ribnjak, realizirana je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Gradskog ureda za kulturu, međunarodnu i međugradsku suradnju i civilno društvo grada Zagreba, a na programu 74. Igara je još večeras na tvrđavi Bokar. Ulaznice su rasprodane.

Press DLJI/Marko Ercegović

 

Pročitajte još

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Otvorena izložba ‘Lopudski portreti’ Mare Bratoš

Dulist

Prvi ovoljetni festivalski nastup Linđa u Parku Gradac

Dulist

ĐIR PO HRVATSKOJ S ANOM MLJEĆKOM Blatsko kulturno ljeto – Korčula!

Dulist