DuList INUrednički izbor

Dubrovkinja Anamarija Filipović-Srhoj stvorila je odjeću koja se čuva, dijeli i nasljeđuje

Dubrovkinja Anamarija Filipović-Srhoj stvorila je odjeću koja se čuva, dijeli i nasljeđuje

Anamarija Filipović-Srhoj stvorila je novu modnu priču na hrvatskoj sceni. Riječ je o brendu ‘Filia’ u kojem se posebno ističe poštovanje prema ostavštini naših predaka te vrijednost ručne izrade i znanje majstora, a sve to utkano je u suvremeni modni izričaj. Mlada kostimografkinja i dizajnerica porijeklom iz Dubrovnika, nedavno je izbacila prvu, ljetnu kolekciju za žene koja povezuje bezvremensku ljepotu s kulturnom baštinom, pretočenu u suvremene kreacije. Svi odjevni predmeti ove kolekcije izrađeni su ručno, a krase ih motivi hrvatskih narodnih ornamenata. Odjeća je to koja se čuva, dijeli i nasljeđuje. Iako joj je na osobnoj iskaznici zagrebačka adresa, kaže kako nema osjećaj da živi samo u Zagrebu.

Mlada kostimografkinja i dizajnerica porijeklom iz Dubrovnika Anamarija Filipović-Srhoj nedavno je izbacila prvu, ljetnu kolekciju za žene modnog brenda ‘Filia’ koja povezuje bezvremensku ljepotu s kulturnom baštinom

— U Dubrovniku sam jako često, zapravo kada god mogu. Svi mi koji smo odrastali i živimo u Dubrovniku vrlo smo privilegirani. Često nismo ni svjesni koliko nam je Dubrovnik izbrusio osjetila. Kada sam dulje u Zagrebu definitivno mi najviše fali zvuk cipela koje hodaju po kamenu i miris mora – ističe nam Anamarija s kojom smo u novom broju DuLista razgovarali o misiji njenog modnog brenda, zašto mu je dala naziv FILIA te kome je prva kolekcija posvećena…

Dubrovkinja Anamarija Filipović-Srhoj stvorila je odjeću koja se čuva, dijeli i nasljeđuje

Koliko se dugo u Vama ‘kuhala’ ideja o osnivanju vlastitog modnog brenda? Koliko je trajao proces od samih početaka do konačne realizacije i ‘izbacivanja’ prve kolekcije?
Ideja o vlastitom modnom brendu ‘kuhala’ se od osnovne škole. Prve skice nacrtala sam u 3. ili 4. razredu osnovne. Još doma imamo fotke Barbika koje su ‘pozirale’ u nekim mojim kombinacijama odjeće. Nakon dubrovačke Gimnazije magistrirala sam Modni dizajn i Kostimografiju na zagrebačkom TTF-u. Još na fakultetu sam počela raditi kao asistent kostimografa. Jako sam se zaljubila u scenske kostime tako da sam radila kao asistent i kostimograf na raznim projektima od kazališnih predstava, filmova, serija do događanja… Kostimografija je prekrasna, otvorila mi je mnoge vidike i jako puno me naučila. Tijekom prošle godine otvorio se prostor za početak rada na FILIA brendu. Sve je teklo dosta sporo i otežano zbog korone, ali nakon nekoliko mjeseci, ipak se sve posložilo. S izradom materijala i odjevnih predmeta krenuli smo u ožujku. U lipnju smo fotkali kampanju i iza toga smo krenuli s ostalim aktivnostima vezanim uz razvoj brenda. Nedavno smo izlagali na Kreativnici na Špancirfestu u Varaždinu, a pripremamo i jesensku kolekciju…

U čemu leži glavna inspiracija za novu ljetnu kolekciju? Kakvom opisujete svoju prvu ljetnu kolekciju, što je u nju sve utkano?
Glavna inspiracija za FILIU leži u mojoj fascinaciji modom, finom majstorskom izradom povijesnih odjevnih predmeta i bogatstvu hrvatske etnografske ostavštine. Imala sam sreću raditi na više povijesno-istraživačkih projekata koji su me u biti usmjerili. Radom na takvim projektima puno sam naučila o različitim metodama izrade i ukrašavanja odjevnih predmeta. Volim modu i naravno pratim trendove. Prva ljetna kolekcija brenda FILIA sastoji se od haljina, košulja, crop topova, hlača i kimona koji laskaju ženskoj figuri. Trudila sam se osmisliti kolekciju koja će dugo biti atraktivna. Mislim da je najvažnije krenuti od kvalitetnih materijala i izrade. Cijela kolekcija izrađena je od stopostotnog lana. Čipke koje ukrašavaju predmete ručno su izrađene. Posebno sam ponosna na komade koji su napravljeni od ručno tkanog lana obitelji Radočaj istkanog na tkalačkom stanu posebno za ovu kolekciju. Debljina tkanog lana prilagođena je ljetnoj kolekciji. Tkano laneno platno obogaćeno je utkanim svilenim posavskim motivima koje smo malo osuvremenili. Mislim da nije moguće ostati ravnodušan prema predmetima koje smo u potpunosti ručno izradili u Hrvatskoj bez dodatnih kemijskih procesa od samog tkanja tkanine, izrade čipki, presvlačenja gumbi do spajanja cijelog predmeta.

Zašto naziv ‘FILIA’ i koja je misija brenda?
Moja mama nam je prije nekoliko dana poslala u obiteljsku grupu citat koji kaže da su obitelji obradovane kćerima slične nebu ukrašenom zvijezdama. Riječ Filia ima još značenja, ali meni je ipak najdraže ovo. Ovaj brend je između ostalog nastao i kako bih osobno mogla više vremena provoditi s mojom kćeri. Nekada je odjeća puno više pričala. Daleko više vremena i ljubavi se ulagalo u izradu i ukrašavanje odjeće koja se dugo nosila te potom i nasljeđivala. Sve su to velikom većinom radile žene. Žene su nam ostavile u nasljeđe nevjerojatno živopisne folklorne motive. Misija brenda FILIA jest poticati ručnu izradu, istraživati i promicati bogatstvo hrvatskog narodnog ornamenta u kombinaciji sa suvremenim trendovima i potrebama moderne žene.

Dubrovkinja Anamarija Filipović-Srhoj stvorila je odjeću koja se čuva, dijeli i nasljeđuje

Ističe se kako su neki komadi izrađeni od vlakana proizvedenih u Hrvatskoj. Koliko Vam je važno koristiti kvalitetne materijale te pritom proizvedene u Hrvatskoj?
Da, vlakna od kojih su rađeni ručno tkani komadi proizvedena su u Hrvatskoj. Tvornica koja ih je proizvodila sada je zatvorena. Jako mi je važno izrađivati odjevne predmete isključivo u Hrvatskoj. Moje suradnice u svojim obrtima svojim rukama izrađuju vrhunske proizvode. Jako cijenim znanje koje imaju i smatram da ih za njihov trud i znanje treba adekvatno platiti. Također mislim da bismo svi trebali munjevito raditi na podizanju svijesti o brizi za okoliš. Predmeti proizvedeni u masovnoj proizvodnji kratkog su vijeka, puno energije se troši za njihovu izradu, često su tretirani cijelim mnoštvom štetnih kemikalija, radna snaga koja izrađuje takvu odjeću potplaćena je i radi u lošim uvjetima. Želim stvarati predmete koji će pomiriti održivost, funkcionalnost i estetiku. Naš način izrade odjeće je dugotrajan, ali vrlo kvalitetan te nama omogućuje da se svakom komadu u potpunosti posvetimo. Naše klijentice primjećuju da je svaki naš komad napravljen s puno ljubavi u našoj maloj manufakturi vrsnih i vrijednih ruku.

Naveli ste da je vrijednost ručne izrade i znanje majstora također utkana u Vaše komade odjeće. Smatrate li kako je ručni rad pao u zaborav… I da je prevladala ‘brza moda’?
Ručni rad definitivno je pao u zaborav. Takav način izrade je spor i skup. Budući da nije kratkoročno profitabilan, većina ga se kloni. Također bitno je naglasiti da se ručni rad ne može primjenjivati jednako kao prije, primjerice, sto godina. Potrebno ga je prilagoditi današnjim potrebama na način da zadrži svoju ljepotu i značenje što iziskuje dodatne napore. Bez obzira na sve to, ipak mislim da je era brze mode na zalazu što dokazuje pojava sve više održivih brendova. Sve više kupaca ipak razmišlja na koji način se proizvodi njihova odjeća, tko je izrađuje i koliko dugo će moći nositi predmete za koje daju svoje novce.

Za koga je stvorena nova kolekcija? Želite li da se Vaša dizajnerska odjeća prenosi, nasljeđuje s koljena na koljeno, da bude nešto što će biti vrijedan komad odjeće kroz generacije obitelji?
Brend FILIA stvara za žene od žena. Radimo samo s prirodnim materijalima. Detaljima, čipkama, vezovima pridajemo veliku važnost. Nastojim osmisliti komade koji će biti dugo nosivi. Trudim se držati se bezvremenskih principa koji ipak malo koketiraju s trendovima. Želja mi je razvijati održivi brend koji će izrađivati visokokvalitetne dizajnerske odjevne predmete obogaćene ručno izrađenim ukrasima. Bilo bi mi jako drago kada bih uspjela barem malo oživjeti i modernizirati uporabu hrvatskih narodnih vezova, čipki i tkanja.

Dubrovkinja Anamarija Filipović-Srhoj stvorila je odjeću koja se čuva, dijeli i nasljeđuje

Možemo li uskoro očekivati kolekciju u kojoj će biti zastupljeni i neki motivi iz dubrovačkog područja i okolice?
Jedva čekam početi raditi na kolekciji s motivima iz dubrovačkog područja. Još neko vrijeme ću pripremati teren za takvu kolekciju, ali svakako je u planu. Iako moram reći da je cijela Hrvatska prepuna divnih etnografskih motiva kojima bi se trebali daleko više hvaliti.

PRVA KOLEKCIJA

Traje dugi niz godina…

Jednostavne linije i krojevi, koji naglašavaju žensku ljepotu i prirodnost, protežu se kroz gotovo sve modele. Duge haljine koje su protkane zanimljivim čipkastim detaljima te prate liniju tijela, kvalitetne košulje i tunike koje je lako kombinirati za dnevni ili večernji look te hlače koje odišu udobnošću, samo su dio prve kolekcije brenda FILIA, koja je osmišljena na način da traje dugi niz godina, prateći pritom modne trendove.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist