Grad

Dubrovački kapetan Pavo Butijer dobitnik Plave vrpce Vjesnika

Dubrovački kapetan Pavo Butijer dobitnik Plave vrpce Vjesnika

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2020. u pojedinačnoj konkurenciji je dubrovački kapetan Pavo Butijer, dok je u momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika 2020. pripala posadi broda Privlaka, Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom kapetana Josipa Mustaća.

Kapetan Pavo Butijer je zapovijedajući japanskim tankerom Towada, brodara NYK, 3. prosinca 2019. na Indijskom oceanu rukovodio spašavanjem 34 indijska ribara s tri ribarice kojima je prijetilo potonuće u olujnoj noći. Nenajavljena ciklona iznenadila je veći broj indijskih ribarskih brodova udaljenih 230 – 300 milja od zapadne obale Indije. Jaka kiša, valovi od 5 metara i vjetar jačine 37 čvorova nisu predstavljali opasnost za Towadu (333 m), ali je to bila pogibeljna situacija za indijske drvene ribarice dugačke oko 15 metara, koje nije bilo moguće vidjeti ni na radaru. Dodatni problem je predstavljala nemogućnost komunikacije, jer nitko od ribara nije znao engleski jezik dovoljno dobro da bi se mogli sporazumijevati, pa je razgovor išao preko zapovjednika jednog indijskog tankera, prenosi Sindikat pomoraca Hrvatske.

-Znao sam da moramo brzo djelovati, jer očajni ribari već su javljali da će poskakati u more s napola potopljenih ribarica na kojima nije bilo ni ‘life jacketa’ ni čamaca za spašavanje. Naredio sam da s Towadom napravimo zavjetrinu ribarskim brodovima, kako bi smanjili njihovo valjanje. S obzirom na to da je tanker bio u balastu, nadvođe mu je bilo visoko 21 metar, kao 7 – katnica, a posrtao je i valjao se pod snažnim udarima vjetra i valova. Morali smo biti vrlo oprezni da tijekom akcije spašavanja oplatom broda ne zdrobimo ribarice kad dođu pod pilotske ljestve, po kojima su se 34 ribara sretno popela na našu palubu – ispričao je Butijer.

Obalna straža Indije i Koordinacijski centar za traganje i spašavanje u Mumbaiju uputili su pisma zahvale kapetanu Butijeru i posadi Towade za spašavanje njihovih ribara. Uz Butijera, na Towadi su još bila trojica hrvatskih pomoraca, upravitelj stroja Ivica Tomić, prvi časnik palube Ivan Vidović, obojica iz Splita, te prvi časnik stroja Dino Žampera s Dugog otoka. Plava vrpca Vjesnika 2008. godine pripala posadi tankera Towada pod zapovjedništvom hrvatskog kapetana Mate Beretina iz Radovina kod Zadra. Oni su spasili 26 kineskih pomoraca kod Filipina, kojima je u oluji potonuo brod.

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2020. bilo je nominirano sedam poduhvata – tri u pojedinačnoj konkurenciji i četiri u momčadskoj.

Više pročitajte ovdje.

 

Pročitajte još

Izrađuje se Plan pripravnosti i upravljanja rizicima za povijesnu jezgru vrijedan 75 tisuća eura

Dulist

Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do petka

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist