Zanimljivosti

Dubrovačke knjižnice pozivaju mlade da se priključe kreiranju novog Arduino projekata

Dubrovačke knjižnice pozivaju mlade da se priključe kreiranju novog Arduino projekata

Dubrovačke knjižnice pozivaju djecu od 11 do 15 godina da se prijave do četvrtka, 29. travnja 2021., za sudjelovanje na izradi nove DIGITALNe IGRA(ČKe) – GENERACIJA NOW 2020./2021.

Nakon uspješno odrađenog prvog Arduino zadatka i izrade našega Jurića pod super zanimljivim Dubovim vodstvom i zabavnom ekipom slijedi nastavak i novo natjecanje. Podsjećamo kako je Jurić digitalna igračka autić koji bježi od čovjeka i usput izbjegava prepreke. Autić koristi dva infracrvena senzora; jedan naprijed, a drugi pozadi. Prednji senzor detektira udaljenost od prepreke te šalje signal Arduinu da kad je prepreka blizu okrene volan. Volan se pokreće servo motorom. Stražnji senzor detektira udaljenost od čovjeka: kad je udaljenost mala, autić kreće, odnosno bježi pokrenut električnim stražnjim motorom. Kao baza korištena je igračka autić na daljinski pogon iz kojeg je uklonjena sva elektronika i motor te višak plastike, a kako bi se ugradio Arduino s potrebnim motorima i senzorima.

Sad je vrijeme za novu ekipu koja će se priključiti postojećoj i zajedno osmisliti i izraditi novu digitalnu igračku! Prijave se primaju na broj telefona 099 497 3412 ili preko e-mail adrese: press.dkd@gmail.com

Prvih nekoliko rezervacija dobit će priliku za sudjelovanje u projektu kreiranja složenijih Arduino projekata (digitalne igračke) uz pomoć IoT (Internet of Things) primjera koristeći easyC i Gravity komponente.

Internet of Things, odnosno Internet stvari na hrvatskom, je platforma koja omogućava povezivanje tehničkih uređaja putem interneta kako bi se omogućila njihova međusobna interakcija i time postigla integracija u veći sustav ili „pametno“ povezano korištenje uređaja.

Natječaj provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), Hrvatski Telekom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. U projektu sudjeluju osnovne i srednje škole, knjižnice, udruge i druge edukacijske ustanove koje rade s djecom i mladima. Projekt traje od listopada 2020. do lipnja 2021.

Pročitajte još

FOTO Uz edukativne radionice na Mljetu obnovljen suhozid

Dulist

POSLUŠAJTE DIVNE ZVUKOVE PRIRODE Konavle se mogu i slušati

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Umro znameniti leksikograf, franjevac Joakim Stulli

Dulist