Aktualno

DRAMATIČNA AKCIJA Dubrovčani spašeni iz ‘podivljalog’ Velebitskog kanala

Ribar Denis Cvitković iz Klenovice i djelatnik Lučka kapetanije Novi Vinodolski Željko Zoričić spasili su ovog tjedna iz ‘podivljalog’ Velebitskog kanala dvojicu ribara iz Stona. Da su zakasnili samo pola sata, more bi uzelo još dva života, prenosi portal tunera.info.

Dvojica ribara iz Stona kupili su ribaricu na Crnom molu u Crikvenici i u utorak rano u zoru se zaputili kući. Samo ljudi koji ne poznaju snagu bure u Velebitskom kanalu mogli su se odlučiti prkositi snazi prirode i najkraćim putem krenuti prema jugu. Denis Cvitković je ispričao kako je tekla dramatična akcija.

– Barka im je počela primati more. Željko Zoričić iz Lučke kapetanije Novi Vinodolski u sedam ujutro je nazvao Mladena Komadina, a Mladen mene. Dok je Zoričić stigao u Klenovicu, napunio sam gliser benzinom i čekao spreman. Javili su nam svoju poziciju, a kad smo isplovili, tamo ih nismo našli. U međuvremenu im se brod potopio nasred kanala. Teško je vidjeti dvije glave u moru kad je more mirno, a bilo je čuda mora. Valovi metar i pol do dva. Javili su nam da su viđeni dvije i pol milje van Marine Novi. No, nismo ih mogli naći. Krenuli smo drugim pravcem, đirali prema Senju i vidjeli ih na stotinjak metara. Kasnije su nam rekli da smo prošli 30 metara od njih i da ih nismo primijetili.

Jedan je imao prsluk, drugi se držao za plastičnu splav. Bili su u moru pola sata. Kasnije im je izmjerena temperatura 33. Temperatura mora je bila 13-14 stupnjeva. Da su ostali još pola sata, bilo bi gotovo. Nisu mogli ništa, bili su šokirani. S tom robom na sebi su se napuhali, poplavili, pobijelili, grčili se. Prsti su im bili ukočeni, jedva smo ih izvukli iz mora. Sreća da imam gliser od deset metara. Manje plovilo po toj buri ne bi imalo šansi. Kad smo došli na obalu u Klenovici, već su ih čekali dečki sa suhom robom. Zvali su prijatelje koji su ih autom dovezli u Crikvenicu. Okrenuli su se na magistrali i pokupili ih – ispričao je Cvitković. Željko Zoričić radi u Lučkoj kapetaniji Novi Vinodolski 27 godina i ovakvu akciju u karijeri nije imao. Nakon svega im je u prolazu samo rekao da se osjeća ponosno što je sudjelovao u spašavanju dva života.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

UDRUGA RINA MAŠERA Ove godine proslavili 65. godišnjicu rada, pokrenuli i važnu akciju

Karmen Maškarić

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Zbog otežavajućih okolnosti danas su neke ulice bez vode, provjerite je li i vaša!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija