AktualnoUrednički izbor

PETRA PRCE Moja Nika je ‘Palčić’. To su hrabra djeca, u njima počiva snaga veća od svih planina

PETRA PRCE Moja Nika je 'Palčić'. To su hrabra djeca, u njima počiva snaga veća od svih planina

Nika je rođena kao ‘Palčić’. Svijet je ugledala u 2014. godini, dva mjeseca prije termina. Danas, sedam godina nakon, Nika je velika djevojčica, divna, vesela i pametna te ide u prvi razred osnovne škole. U mjesecu kada obilježavamo dan prijevremeno rođene djece, njena majka Petra Prce odlučila je govoriti o vremenu nakon poroda njenog prvog djeteta Nike koje je bilo prožeto, izazovima, neizvjesnostima, ali i nadanjima u smisao života.

—Naša Nika je bila naizgled malena, krhka, i nježna, ali za nas najveće ogledalo blaga, bez kiča i perja. Požurila se doći na svijet da donese radost brojnim srcima. To je i napravila, i radi sedam godina nakon – ističe nam Petra o svom hrabrom ‘Palčiću’.

PETRA PRCE Moja Nika je 'Palčić'. To su hrabra djeca, u njima počiva snaga veća od svih planina

Prvi kontakt djeteta i majke
Petrina trudnoća je tekla uredno. U 29. tjednu je išla na pregled kod doktora koji je uvidio da nešto nije u redu te ju je hospitalizirao zbog puknuća plodove ovojnice. U OB Dubrovnik su joj napravili sve pretrage, no nakon jednog dana su je odlučili pustiti doma. No, njoj je sve bilo čudno, i cijela joj situacija nije bila u potpunosti u redu. Samo pola sata kasnije pukla joj je plodova ovojnica i počela joj je curiti plodna voda.

—U bolnici me primio dr. Ivanišin koji je bio jako drag prema meni. Sugerirao je da idemo odmah za Split jer će se dogoditi prijevremeni porod – rekla je. Bilo je ružno vrijeme i nisu mogli ići helikopterom, već bolničkim vozilom. U njenoj je pratnji bio dr. Maro Ivanković. U KBC Split na Firulama stigla je dan prije sv. Nikole.

—Rađene su razne pretrage, a tada je istaknuto da je veliki propust bio što meni do tada, tijekom trudnoće, nisu rađeni brisevi. Tako da, kad sam primljena u bolnicu u Splitu, zapravo nitko nije znao što se sa mnom događa. Dobila sam različite lijekove i terapije za održavanje trudnoće. Pokušavali su držati bebu u meni kako bi što više sazrela, posebno njena mala pluća. Unatoč tome, dobila sam trudove koji su se samo pojačavali i ja sam moju Niku rodila 11. prosinca. Porod je prošao uredno, a ja sam se dobro osjećala. Niku nisam ni vidjela, jer su je hitno odveli na intenzivnu njegu na Odjel neonatologije. Bila je 13 dana na kisiku. Imala je 1,620 kilograma te je bila 41 centimetar duga. Rodila se i sa šumom na srcu. Zbog određenog infekta je bila na antibioticima, kao i na fototerapiji zbog žutice, ali zahvaljujući odličnom timu doktora sve je bilo u redu – priča nam Petra o tom itekako teškom razdoblju. Sa suprugom Borisom je ostala u Splitu iduća dva mjeseca jer je Nika morala biti u bolnici. Išla ju je hraniti četiri puta dnevno.

—Prvi kontakt djeteta i majke nisam prošla, a koji je izuzetno bitan. No, nekako sam se trudila kasnije sve nadoknaditi – kazala je. Iskreno će reći kako tada cijelu situaciju zapravo nije doživljavala toliko stresno.

—Tada sam imala 21 godinu. Da me se danas pita, vjerojatno bih drukčije kroz sve to prolazila. Nisam razmišljala o svim rizicima. Nisam bila svjesna što to znači. Nitko me zapravo nije ni uputio. Ali, kažem opet, hvala Bogu i na tome jer sam tako olako prolazila kroz sve to. Danas imam i drugu kći, Ritu, a zbog svega doživljenog, gledala sam na svaku sitnicu – rekla je Nikina mama koja, kako kaže, ni dan danas ne zna koji je točan razlog prijevremenog poroda.

PETRA PRCE Moja Nika je 'Palčić'. To su hrabra djeca, u njima počiva snaga veća od svih planina

‘Puno smo se molili’
Iako je Nika upoznata s time da je ‘Palčić’, nikad se Petra i Boris nisu odnosili prema njoj drukčije, kao prema djetetu koje spada u neurorizičnu skupinu djece.

—Odnosiš se prema svom djetetu normalno uz malo veći nazdor, ako je potreban, naravno. Od poroda pa sve do sada, uložili smo dosta truda po pitanju Nikina razvoja. Kad sam izašla iz rodilišta, nisam toliko bila osvještena da imamo nedonošče, dijete iz neurorizične skupine… Kad rodiš dijete, vodiš brigu o njemu, odgajaš ga i daješ mu svu ljubav ovog svijeta, a u našoj situaciji ta briga bila je malo veća – rekla je Petra.

—Njen je motorički razvoj bio uredan te je uredno i prohodala. No, imala je govorne poteškoće, ali zahvaljujući logopedu danas je sve u redu. Krenula je u školu sa šest i pol godina. Trenutno smo usmjereni na rješavanje problema s vidom. Nika ima veliku dioptriju te strabizam – rekla je Petra te dodaje da je itekako bitno kontinuirano praćenje djeteta od samog početka. Isto tako, neizmjerno je važna podrška, a koju je ona imala od supruga, obitelji i prijatelja u cijelom tom procesu.

—Svako dijete je veselje, a za nas je ovo, uz to, bio i veliki šok. Ali, kroz sve smo Boris i ja prošli, mogu reći, junački i zajedno. Davaš uvijek sve od sebe, ali lakše je kad je netko uz tebe. Puno smo se molili, posebno svetoj Riti, što mi je dosta pomoglo da prebrodim sve to – poručila je.

PETRA PRCE Moja Nika je 'Palčić'. To su hrabra djeca, u njima počiva snaga veća od svih planina
Petra Prce sa suprugom Borisom i kćerim Nikom i Ritom

‘Naša Nika danas je velika cura’
‘Palčići’ su, kako kaže, hrabra djeca, u njima počiva snaga veća od svih planina, veća no što mi ‘odrasli’ možemo zamisliti. Život joj se rođenjem Nike promijenio iz korijena. Nika ju je naučila puno toga, a prvenstveno ju je ojačala kao osobu.

—Bajke su nam pričane o najsnažnijim ratnicima sa mačevima i štitovima, a ona nas je stvarno naučila kako trebamo dati priliku i malim borcima lavljeg srca. Mnogo puta smo čuli različite definicije ljubavi, no ona nam je pokazala kako da ju živimo. To nježno biće naučilo nas je poštovanju u postojanost, i pouzdanju u malenost. Biti tako ‘malen’, a svakim titranjem srca tješiti i ohrabrivati ‘velike’. Naša Nika danas je velika cura, ali za nas i dalje najnježniji i najsnažniji cvijet na livadama života. Naše klupko sreće koje svojim nitima plete najljepše vezove brojnih srca. Bez našeg Palčića ne bismo spoznali što znači biti velik u malenosti i malen pred veličinama Vječnog smisla – zaključila je.

UNAPRJEĐENJE KVALITETE ŽIVOTA NEDONOŠČADI
Roditelji trebaju dobiti informacije
Nika je na Svjetski dan prijevremeno rođene djece u školu došla s ljubičastom majicom.

—Potaknuli smo je da razgovara sa svojim prijateljima u razredu o svemu tome. Međutim, dosta dječice ne zna puno o tome, kao ni odrasli. Mislim da bi se tome trebalo dati više na važnosti u društvu. Sigurno se nekolicina djevojaka našlo u situaciji kao što sam ja ili će se naći i smatram da bi trebale biti više osviještene o svemu, jer roditelji smiju i trebaju dobiti informacije o svim mogućim zdravstvenim posljedicama prijevremeno rođene djece, a savjeti stručnjaka i podrška zajednice su od posebne važnosti za razvoj i unaprjeđenje kvalitete života nedonoščadi – kazala je.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist