Koronavirus u Hrvatskoj

DR. BETICA RADIĆ ‘Dok čekamo cjepivo, nošenje maski je potencijalna tiha imunizacija’

Prim. dr. sc. Ljiljana Betica Radić, spec. infektologije na svome se Facebook profilu osvrnula na nošenje maski. Naglasila je kako se nizom primjera potvrđuje hipoteza o potencijalnoj ‘variolizaciji’ putem nošenja maski.

-Prema izvješću CDC-a broj asimptomatskih slučajeva je do 80 posto u zajednicama gdje svi nose maske, za razliku od značajno manjeg broja (do 40 posto) gdje se ljude ne drže navedene preporuke. Također nedavni primjer zaraženih s argentinskog kruzera gdje su svi nosili maske pokazuje da je 80 posto zaraženih slučajeva asimptomatskih, za razliku od prethodnih kruzera sa 20 posto asimptomatskih slučajeva kada nisu svi nosili maske. Upravo o tome je riječ i u recentnom članku objavljenom u vodećem medicinskom časopisu NEJM. Naš glavni cilj je smanjiti širenje virusa, ali i težinu infekcije. Poznato je kako količina virusa ima utjecaj na težinu infekcije, zato je važno reducirati virusni inokulum i preokrenuti klinički oblik zaraženih osoba od simptomatskih prema asimptomatskim. Tako nošenje maski osim temeljne preventivne uloge, na određeni način postaje metoda ‘tihe imunizacije’ – napisala je dr. Betica Radić.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija