GradUrednički izbor

DONOSIMO SVE DETALJE ZIMSKOG FESTIVALA Doček uz Vatru i Silente, koncerti i šarolik program za najmlađe

DONOSIMO SVE DETALJE ZIMSKOG FESTIVALA Doček uz Vatru i Silente, koncerti i šarolik program za najmlađe

Pred nama je još jedan, osmi po redu Dubrovački zimski festival koji se otvara već ovu subotu, 27. studenog paljenjem prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete. Ugođaj će upotpuniti koncert ‘Rock galama’ Nena Belana i Fiumensa. Ono što vjerujemo brojne Dubrovčane zanima jest Doček 2022. godine, koji bi se ove godine trebao održati (ako epidemiološka situacija ostane nepromijenjena) uz nastup dubrovačkog benda Silente i virovitičke Vatre. Svi koncerti na otvorenome, ispred svetog Vlaha, uključujući i Doček, organizirat će se uz predočenje covid potvrde.
Prije Dočeka neće se postavljati velika pozornica i to je najveći izazov uz epidemiju s kojim se susrećemo jer u slučaju loših vremenskih uvjeta koncerti neće biti održani. No sa svim izvođačima dogovorio se model da ako se na dan zakazanog nastupa koncert ne bude mogao održati, bit će prebačen na neki drugi termin u vrijeme Adventa – rekla je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić na predstavljanju programa ovogodišnjeg festivala. Osim Belana i samog Dočeka, očekuju nas na Stradunu još dva koncerta. Tako će 11. prosinca zasvirati Magazin, a 29. prosinca Marko Škugor. Tu su i dva koncerta u hotelu Valamar Lacroma. Prvi nas očekuje već 6. prosinca uz Dan dubrovačkih branitelja kada će uz Dubrovački simfonijski orkestar nastupiti naša Tereza Kesovija. Drugi koncert u ovom hotelu jest Dubrovački božićni koncert 19. rposinca kada će se na binu uz DSO pod ravnanjem maestra Ivana Huta popeti i sopranistica Valentina Fijačko, tenor Roko Radovan, vokali Goran Karan, Lucija Pećar i Nikoleta Ivanković te klapa Ragusavecchia. Kao i za koncerte na Stradunu, i ovdje će ulaz biti moguć uz predočenje covid potvrde. Neće izostati niti tradicionalni koncert DSOa prvog dana siječnja, a program festivala zatvorit će klapa Rišpet.
Iako je naglasak Zimskog festivala na događanja u povijesnoj jezgri, ove godine neće izostati niti šarena zima u Uvali s popularnim vlakićem za djecu, a bogat program očekuje nas i u Lazaretima, ali i u svim kulturnim ustanovama Grada Dubrovnika. Foto kutak ostaje na Luži, a otvorit će se i novi u atriju Kneževa dvora. Tu je i prošle godine uveden pop-up kolenda bus.
-Kolenda je ono što Dubrovnik uz ostalo čini izuzetnim u usporedbi s ostalim dijelovima Hrvatske, ali i svijeta – rekla je Tepšić.
Za ljubitelje dobre hrane, Turistička zajednica organizira tradicionalne Dane bakalara, a tu je i novi program, ‘Božićni tratamenat u Gornjim selima’ 11. i 12. prosinca.
Božićni ugođaj upotpunit će i blagdanska rasvjeta pa je tako Grad ukrašen s više od 1200 rasvjetnih tijeka, 30 veći i manjih božićnih jelki te više od tisuću metara dekorativne lovorike.
Direktorica TZ-a Ana Hrnić rekla je kako je važno ponuditi kvalitetan sadržaj kako bismo imali što veći broj posjetitelja u ovom dijelu godine.
-Započeli smo mnogobrojne promotivne aktivnosti koje su prvenstveno fokusirane na tržište Hrvatske, ali i regije – rekla je Hrnić. Spomenula je i kako je povezanost Dubrovnika ove godine značajno bolja nego prošle godine.
Iza ovogodišnjeg programa festivala krije se ista ekipa – Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Dubrovačke ljetne igre te gradske kulturne ustanove. O epidemiološkoj situaciji ovisi hoće li se ovogodišnji program moći realizirati u potpunosti. O njoj naravno ovisi i organizacija Dočeka na Stradunu.
-Cilj je sačuvati epidemiološku sliku u datim okolnostima. Moramo pomiriti želju i potrebu ljudi za zabavom, da dožive blagdanski ugođaj i obvezu da svi pazimo na zdravlje i da se čuvamo od širenja epidemije – rekla je za kraj Jelka Tepšić.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist