Kultura

DOM KULTURE DUPKOM PUN Ivan Čumbelić Bamba predstavio svoj ‘Mljet u srcu’

DOM KULTURE DUPKOM PUN Ivan Čumbelić Bamba predstavio svoj 'Mljet u srcu'

Proteklog petka u Domu kulture Zabrježe predstavljena je dugo očekivana knjiga ‘Mljet u srcu’, Ivana Čumbelića Bambe, poznatog mljetskog kroničara, pjesnika i bivšeg otočnog matičara, inače vrlo omiljenog među otočkim pukom. Uz donatorsku pomoć Mljećanina Nika Hazdovca, organizatorsku inicijativu Jany Hansal, stručnu pomoć doktora znanosti, našeg umirovljenog mljetskog kapetana Petra Čumbelića, Općine Mljet i mnogih drugih koji su nesebično pomagali, ovo je štivo zauvijek ostalo ukoričeno.

Dom kulture je bio pretijesan i premalen da bi primio sve one koji su željeli čuti Bambu i njegova razmišljanja. Odaziv je nadmašio sva očekivanja tako da je prodano preko 200 naslova ove knjige, što je zaista nevjerojatno, pogotovo ako se uzme u obzir da na otoku živi manje od tisuću ljudi. Vrijedne naše mljetske domaćice donijele su razne domaće delicije, dok je cijeli program bio praćen ugodnim glasovima naše otočne klape „Kurenat“. Velik dio sredstava dobivenih od prodaje knjige, autor je uplatio u dobrotvorne svrhe, točnije Ligi protiv raka „Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet“.

Sama knjiga predstavlja jedan bezvremenski presjek života na otoku, sa porukama i poukama životnih mudrosti razasutih na 516 stranica koje je autor skupljao sa svog „facebook profila“ godinama. Autor nas kroz knjigu uvodi u svoj dobroćudni i blagonakloni svijet prepun toplih lirskih pjesama, filozofsko-moralnih tekstova, nekrologa umrlim Mljećanima, šaljivih zgoda i nezgoda iz osobnog života ali i iz života starog Mljeta,pomalo zaboravljenog i ostavljenog tek u maglovitim sjećanjima starijih otočan. Na samom kraju knjige nalazi se rječnik mljetskih riječi koje autor pokušava istrgnut od zaborava.

Evo što je o samoj knjizi i načinu kako je nastajala rekao njen autor Ivan Čumbelić Bamba:

-Hvala van i na pomoći u pisanju knjige jer san godinama za vašon trpezon i po vašjema kominima kupio bisere narodnoga duha i slago ih u memoriju, slušo priče, pjesme i ćakule. Svi smo se priko ovega libra našli na istomu emotivnomu valu, na valu jubavi prema rodnon grudi i najljepšemu otoku na svijetu. Stoga je ovo libro koliko moje toliko i vaše – istaknuo je.

Kroz svoje priče autor uvijek traži ono dobro u svakom čovjeku, ono što je ponekad sakriveno iza teškog života, neimaštine i raznih nedaća koje pogode čovjeka kroz život. I zaistato dobro, to plemenito i to humano, Ivan nalazi u svakom čovjeku. On prepoznaje onu ljudsku stranu svakog pojedinca i daje mu u svojim nekrolozima posljednji ovozemaljski „zbogom“, na najljepši mogući način.

Kroz svoje pjesme, priče i razmišljanja autor vas jednostavno potiče da doslovno gutate stranice, pri čemu ćete se često puta od srca nasmijati, ponekad i zaplakati, a nekad sami sebe propitivati, svoju prolaznost, svoj smisao, svoju pripadnost. Ova knjiga je zaista životna knjiga puna mudrosti i znanja, ali prije svega ona nas uči kako se zaista Mljet čuva u srcu, zapisao je Ivica Hajdić.

Foto: Nikola Hazdovac

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist