Županija

DOBROSLAVIĆ: Trasa brze ceste neće ići preko izvorišta Omble. O njoj će odlučiti struka

DOBROSLAVIĆ: Trasa brze ceste neće ići preko izvorišta Omble. O njoj će odlučiti struka

U tijeku je osamnaesta sjednica Županijske skupštine koja se održava u Studentskom domu, a u tijeku su vijećnička pitanja. Vijećnik Marko Mujana župana Dobroslavića pitao je o trasi brze ceste.

-Jesu li vas prevarili u vezi trase brze ceste ili svjesno sudjelujete u devastaciji najvrjednijeg krajolika u Rijeci dubrovačkoj? Kako ministar Butković kaže da umjesto dvije prihvatljive alternative dozvoljavate provođenje one koja je pugubna? Ako vas nitko nije prevario, vi varate nas, ako nije tako onda nam dokažite – prvo je pitanje vijećnika Mujana, dok se drugo odnosilo na to kada će se napokon inicirati uvođenje brze brodske pruge od Rijeke do Dubrovnika i nazad.

Župan Dobroslavić odgovorio mu je da je nakon gradnje Pelješkog mosta i brzih cesta te povezivanja na Jadransku turističku cestu u Komarni i na magistralu u Zaton Dolima, potrebno nadalje povezati ovu županiju s ostatkom Hrvatske.

-Naš čvrsti i uvjereni stav je da se Dubrovnik ne može povezivati s ostatkom Hrvatske preko Bosne i Hercegovine. Mi smo u naše prostorne planove i strategije razvoja prometa Hrvatske inzistirali da uđe veza prema Dubrovniku. Preostaje do Dubrovnika autocesta od čvorišta Metković do Oosjnika i po nama se ona treba ostvariti. Dubrovnik i ostatak županije nije odgovarajuće povezan sa Zračnom lukm Dubrovnik. Sve trase stoje u prostornim planovima, tu nema ničega novog. U prostornom planu se tražilo i na inzistiranje Mujana i drugih da stavimo i još jednu alternativnu trasu i stavljena je. Međutim, studiia izvodivosti dala je prednost jednoj alternativi a mi se u to ne možemo miješati. Treba odraditi studija utjecaja na okoliš. O njoj će se raspravljati i javno. Što se tiče prelaska preko rijeke, ne vidim kako bi to utjecalo na izvorište Omble tamo gdje je studija pokazala da bi trebao biti prijelaz. Naravno da cesta neće ići preko izvorišta Omble. Hoće li trasa biti potvrđena moraju odrediti stručnjaci – odgovorio je župan.

Što se tiče brzobrodske linije župan je istaknuo da bi volio kada bi ta veza postojala te da su inicijative županije prema Jadroliniji išle u tom smjeru. Međutim, naglasio je župan, u zadnjih nekoliko godina pokazala se neisplativa.

-Naše prijateljstvo čvrsne, župane. Ovo je odgovor koji sam očekivao. Neka zna ministar i Hrvatske ceste da ćemo se grčevito braniti. Nitko ne zna gdje točno Ombla izvire. Sjećate se sedam slapova? Njome se može doći do Zatona, a mi to ništa ne znamo – rekao je Mujan.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist