Koronavirus u Hrvatskoj

Do sad cijepljeno 311 tisuća ljudi, tek svaki peti iz prioritetne skupine

Problemi s AstraZenecom dodatno su usporili cijepljenje. Samo u subotu je u Zagrebačkoj županiji, Koprivnici, Karlovcu i Slavonskom brodu na masovnom je cijepljenju procijepljeno 7 877 osoba, ili točno dva posto od ukupno potrošenih doza cjepiva u Hrvatskoj.

Punktovi su najbolji za brzo i učinkovito procijepljene nacije, kaže za Rtl liječnica obiteljske medicine koja i sama cijepi prioritetne pacijente, pa zna da taj posao ide sporo.

‘Meni je četiri tjedna trebalo da procijepim tih 112 pacijenata, ostalo mi ih je u toj dobnoj skupini, od onih koji su se prijavili oko 160, znači meni će trebati još šest tjedana da procijepim’, izjavila je Vesna Potočki, liječnica obiteljske medicine.

I to je još dobar prosjek pogleda li se slika na razini cijele zemlje. U Hrvatskoj je ukupno 1 502 700 građana koji spadaju u prioritetne skupine. To znači da su stariji od 65, ili su kronični bolesnici ili su zaposleni u zdravstvu ili domovima za starije ili su pak njihovi korisnici. Dosad je iz te skupine procijepljeno 311 448 građana odnosno 21 posto. To znači da je do sad cijepljen tek svaki peti prioritetni pacijent.

‘Ne bih rekla da ide sporom dinamikom, ide upravo onom dinamikom kakva treba biti, znači cjepivo kada dođe nastoji se što prije potrošiti, međutim fizički je nemoguće kad cjepivo stigne u ponedjeljak da se potroši u utorak ili srijedu’, rekla je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nastavi li se ova dinamika dobivanja cjepiva, građani mlađi od 65 i dobrog zdravlja doći će na red tek za nekoliko mjeseci, procjene su i obiteljskih liječnika, i HZJZ-a.

‘S obzirom na ovaj tempo kojim mi dobivamo, možda prije Nove godine negdje, ne znam kad bi došli zaista, ovim tempom kojim mi dobivamo ne bi skoro došli na red’, komentirala je Potočki.

Uz to Hrvatska je od početka distribucije dobila oko 480 tisuća doza cjepiva, a potrošila oko 390 tisuća, što je samo 81 posto iskorištenog cjepiva.

‘Mi smo dinamikom kako cijepljenje ide smo jako zadovoljni, jer je uvijek negdje od 80 do 90 posto potrošenih doza koje nam dolaze na tjednoj bazi što je zapravo jako dobro, je l’ jednostavno prije ne možemo’, rekla je Mayer.

Problemi s AstraZenecom dodatno su usporili cijepljenje koje se sad ponovo mora zakotrljati, a zalet bi mogli dati premijer i ministar zdravstva koji će se, iako su preboljeli koronu i sami cijepiti oksfordskim cjepivom.

Pročitajte još

Hrvatska s 29 novooboljelih od koronavirusa

Dulist

ŽUPANIJA Na 290 testiranih, pet novih slučajeva zaraze koronavirusom

Dulist

BEROŠ PORUČUJE Učvrstimo turističku poziciju Hrvatske poštivanjem mjera i cijepljenjem

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija