Grad

DIREKTOR ELEKTROJUGA KOD GRADONAČELNIKA Kreće niz HEP-ovih ulaganja, prva trafostanica Lopud

Infrastrukturni projekti koje Hrvatska elektroprivreda provodi na području Grada Dubrovnika bili su tema današnjeg sastanka gradonačelnika Mata Frankovića s direktorom Elektrojuga Dubrovnik Zvonimirom Matagom.

Inače, iz Elektorjuga su danas obavijestili i to kako će uskoro krenuti s radovima na izgradnji trafostanice 10(20)/0,4 kV Lopud 2 na otoku Lopudu, sukladno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli od 5. lipnja 2017.

– Razlog izgradnje nove trafostanice je značajno povećanje potrošnje električne energije i veliko opterećenja postojeće mreže na otoku Lopudu tijekom ljetnog razdoblja. S obzirom da je postojeća trafostanica 10(20)/0,4 kV Lopud pri kraju svog životnog vijeka, potrebno je u što kraćem roku izgraditi, opremiti i pustiti u pogon novu trafostanicu, koja će povećati kvalitetu opskrbe električnom energijom naselja Lopud te omogućiti priključenje novih kupaca i povećanje priključne snage postojećih kupaca’, zapisali su iz Elektrojuga, te zamolili za razumijevanje lokalno stanovništvo i njihove goste.

– Za vrijeme izgradnje nove transformatorske stanice, nužno je privremeno zatvaranje dječjeg igrališta, koje će nakon završetka radova biti vraćeno u funkciju, pri čemu će Grad Dubrovnik obnoviti dotrajale elemente igrališta. Radovi će se izvoditi svakoga dana osim nedjelje i blagdana u razdoblju od 9 do 14 sati. Predviđeno trajanje građevinskih radova na izgradnji nove trafostanice Lopud 2 je 30 dana, počevši od ponedjeljka 28. kolovoza. Nakon dovršetka građevinskih radova slijede radovi na montaži opreme, ispitivanju i puštanju u probni pogon trafostanice. S obzirom da je još uvijek u tijeku turistička sezona, vlasnike turističkih i ugostiteljskih objekata te sve mještane Lopuda molimo za razumijevanje zbog povećane razine buke i podizanja prašine uslijed rada građevinskih strojeva, te povremeno otežane prohodnosti u okolini gradilišta zbog potrebe dovoza i odvoza građevinskog materijala i opreme – zapisali su.

Tijekom sastanka, direktor HEP-a ODS – Elektrojuga Dubrovnik upoznao je gradonačelnika s pojedinostima plana ulaganja u unapređenje distribucijske mreže Dubrovnika.

Jedna od posljednjih investicija, vrijedna pola milijuna kuna jest ona u TS Sveta Klara. Postrojenje smješteno u ulici Za Rokom, trenutno je u probnoj fazi rada, a dugoročno će osigurati urednu opskrbu električnom energijom čitavog područja povijesne jezgre. Tu je i već spomenuta trafostanica na otoku Lopudu, a slijede i radovi na novim postrojenjima u Orašcu, na Svetom Jakovu i Gornjem Konalu.

Gradonačelnik Franković pozdravio je sva infrastrukturna ulaganja u distribucijsku mrežu na gradskom području koja će povećati stabilnost u napajanju električnom energijom s obzirom na povećane potrebe korisnika uslijed rasta privrednih aktivnosti.

Zbog koordinacije aktivnosti Elektrojuga i Vodovoda Dubrovnik na ovim projektima sastanku je nazočio i predsjednik Uprave ove gradske komunalne tvrtke Lukša Matušić.

Pročitajte još

[FOTO] Lapadska obala poprima završni izgled

Dulist

IZ GRADA ODGOVARAJU: Suglasnost bivšeg gradonačelnika Antoniji Knežević je nezakonita

Dulist

Objavljen program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 2023.

Dulist