Aktualno

Detalji reforme zdravstva: Stroža kontrola bolovanja i skuplje participacije

Niti 24 sata otkako je reformu stavio u javnu raspravu, ministru zdravstva Viliju Berošu stigle su kritike. Bolujete li “lažno”, kontrolori mogu provjeriti na kućnom pragu. Prema predloženim izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, bolovanje vam mogu i zatvoriti, a pacijentu dati kaznu do 1990 eura. Liječniku i do 2650 eura.

-Oba su zakona jako represivna, i prema pacijentima i prema liječnicima. Ono što nije riješeno, to su grozne liste čekanja, nije riješena ni dobra i učinkovita organizacija zdravstvene zaštite, nije riješena niti kadrovska potpuno devastirana primarna zdravstvena zaštita, kaže Nataša Ban Toskić iz KOHOM-a za NovuTv.  Prema predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, mladi liječnici odradili bi godinu dana u obiteljskim ordinacijama. Osobama bez dopunskog – maksmalni iznos participacije raste s 2000 na 4000 kuna. u prijedlogu i dalje stoji i prebacivanje županijskih bolnica u državne. Uvela bi se “uskrata” liječnicima za privatni rad ako se utvrde “poteškoće u radu bolnice”.

Što će od cijelog popisa izmjena zaista zaživjeti, znat će se nakon 3. listopada, do kada traje javna rasprava o dva ključna zakona dugo iščekivane zdravstvene reforme. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

Gdje ćete navijati i jeste li se već opremili rekvizitima? Pošaljite nam navijačku atmosferu!

Dulist

Dođite u Studentski dom i navijajte za ‘Vatrene’!

Dulist

Napustila nas je profesorica Božena Berdović

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija