Aktualno

Detalji reforme zdravstva: Stroža kontrola bolovanja i skuplje participacije

Detalji reforme zdravstva: Stroža kontrola bolovanja i skuplje participacije

Niti 24 sata otkako je reformu stavio u javnu raspravu, ministru zdravstva Viliju Berošu stigle su kritike. Bolujete li “lažno”, kontrolori mogu provjeriti na kućnom pragu. Prema predloženim izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, bolovanje vam mogu i zatvoriti, a pacijentu dati kaznu do 1990 eura. Liječniku i do 2650 eura.

-Oba su zakona jako represivna, i prema pacijentima i prema liječnicima. Ono što nije riješeno, to su grozne liste čekanja, nije riješena ni dobra i učinkovita organizacija zdravstvene zaštite, nije riješena niti kadrovska potpuno devastirana primarna zdravstvena zaštita, kaže Nataša Ban Toskić iz KOHOM-a za NovuTv.  Prema predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, mladi liječnici odradili bi godinu dana u obiteljskim ordinacijama. Osobama bez dopunskog – maksmalni iznos participacije raste s 2000 na 4000 kuna. u prijedlogu i dalje stoji i prebacivanje županijskih bolnica u državne. Uvela bi se “uskrata” liječnicima za privatni rad ako se utvrde “poteškoće u radu bolnice”.

Što će od cijelog popisa izmjena zaista zaživjeti, znat će se nakon 3. listopada, do kada traje javna rasprava o dva ključna zakona dugo iščekivane zdravstvene reforme. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist