Hrvatska

Davor Štern u ‘Nedjeljom u dva’ o ruskim kontaktima, Ini, Viktoru Vekselbergu…

Davor Štern u 'Nedjeljom u dva' o ruskim kontaktima, Ini, Viktoru Vekselbergu...

Davor Štern, bivši ministar gospodarstva s međunarodnim iskustvom u naftnom i plinskom biznisu gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2. Koliko će nas stajati rat u Ukrajini i uvoz američkog plina umjesto ruskog te je li moguće Inu vratiti u hrvatske ruke, bila su neka od pitanja emisije, a Stankovićev sugovornik odbacio je tvrdnje da je ruski špijun zbog svojih stavova o štetnosti sankcija protiv Rusije za EU. Rekao je da su ga nazivali i izraelskim špijunom jer je živio u toj zemlji, našalivši se da je ‘multinacionalni James Bond’. Poručio je da mu to ne smeta i da zna tko je, prenosi Index.

– Nisam rusofil, ja samo poštujem rusku naciju. Ne ovo što sad radi. Poštujem rusku literaturu, muziku, šahiste – rusku kulturu kao takvu jer je to jedna od rijetkih velikih svjetskih nacija koje su dale jako puno kvalitete u tom jednom području – istaknuo je. Inače, Štern se u emisiji dotakao i odnosa Rusa i Dubrovnika, konkretno Viktora Vekselberga, ruskog tajkuna koji je ujedno i Šternov prijatelj (od 51 minute).

– Viktor Vekselberg jedan je od ruskih tajkuna, oligarha koji je izuzetno zavolio Dubrovnik i napravio dosta za njega. On je u Dubrovnik doveo izložbu Fabegéovih jaja, puno je toga napravio za Dubrovnik i moram priznati da je Dubrovnik uvijek bio korektan prema njemu. Ali, s njim se nisam čuo već godinu dana. Prošlo je ljeto bio ovdje, vidjeli smo se – istaknuo je Štern.

Komentirajući oštećenja na Sjevernom toku, rekao je da Rusima ‘sigurno nije u interesu’ da sabotiraju taj plinovod te je podsjetio na izjavu američkog predsjednika Joea Bidena prije napada Rusije na Ukrajinu da neće dozvoliti rad Sjevernog toka 2.

Štern je rekao i da se boji kako će nastavak rata u Ukrajini sa sadašnjim stavom Europe dovesti do slabljenja njezine ekonomske moći, zbog čega će Europa sve teže moći servisirati velike skokove cijena.
– Sjedinjenim Državama ne odgovara jaka Europa i Rusija u kohabitaciji. To im definitivno ne odgovara – rekao je Štern na pitanje Aleksandra Stankovića odgovara li SAD-u slaba Europa.

Na pitanje može li se Ina vratiti u hrvatske ruke odgovorio je potvrdno te rekao kako će Mađari teško ispustiti kormilo iz ruku kad su jednom već sjeli za njega. Kao rješenje predložio je ‘mirnu, prijateljsku rastavu’ gdje bi se imovina podijelila u odnosu na vrijednost akcija mađarske i hrvatske strane.
Štern je u emisiji govorio i o svojim godinama rada u Sovjetskom Savezu i Rusiji, razlozima povratka u Hrvatsku, odnosima Tuđmanove vlasti s Izraelom i drugim temama.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist