Grad

Crveni, plavi, žuti, zeleni… Provjerite u kojoj ste kategoriji za vožnju oko Grada

Crveni, plavi, žuti, zeleni... Provjerite u kojoj ste kategoriji za vožnju oko Grada

Gradonačelnik Mato Franković ovog je petka predstavio nacrt odluke o posebnom režimu prometa oko Grada. Detaljno je objasnio tko može bez ograničenja ulaziti u zonu posebnog prometnog režima od Ilijine glavice do Boninova, a tko ne. Radi bolje preglednosti kategorije su označene bojama. U zonu posebnog prometnog režima, kao i do sada neće moći voziti oni s oznakom ‘crveno’, a to su kamp kućice, kamperska vozila, traktori…
Plavom bojom označeni su stanovnici koji će zonom prometovati bez ograničenja, a jedini uvjet je taj da u zoni imaju prebivalište dulje od godinu dana. U tu bi skupinu, što je gradonačelniku napomenuto i tijekom konferencije za medije, trebali ući i motociklisti.
Žuta oznaka odnosi se na sve ostale stanovnike grada, odnosno one s dubrovačkim registarskim oznakama, a u zonu će moći ući samo ako imaju PPK, ako unaprijed plate parking (pre-paid) na Žičari ili Pilama, ili ako u zoni posebnog prometnog režima imaju osigurano parkiralište ili garažno mjesto izvan sustava javnih parkirališta. U tu kategoriju ulaze i primjerice gosti apartmana na području zone, uz uvjet da iznajmljivač ima za njih osiguran vlastiti parking, a dolaze ili svojim automobilom ili rent-a-carom. Na taj način u zonu će ulaziti i gosti hotela koji se nalaze unutar nje.
Smeđa oznaka je za gospodarstvenike, gdje se pak razlikuju oni koji rade prijevoz osoba i tereta.
-U javnom je interesu osigurati njihov ulazak, prometovanje i izlazak iz zone. Kod autobusa, osobnih vozila 7+1 i 8+1 ništa se ne mijenja jer su oni već u režimu bus web-shopa i taj režim odlično funkcionira, a ostali gospodarstvenici bi na sličan način bili u ovoj platformi – pojasnio je gradonačelnik.
Pod smeđom oznakom su i taksisti. Naime, pravne i fizičke osobe obrtnici koje imaju u zakupu rezervirana parkirna mjesta na području grada Dubrovnika, a za potrebe taxi prijevoza, ostvaruju pravo prometa, ulaza i prometovanja u zoni tijekom trajanja koncesije. Pravne i fizičke osobe obrtnici koji imaju sklopljen ugovor s Lučkom upravom Dubrovnik za obavljanje djelatnosti autotaxi prijevoza ostvaruju pravo ulaska i prometovanja i izlaska iz užeg područja grada Dubrovnika bez ograničenja.
Pravne i fizičke osobe obrtnici koji obavljaju autotaxi djelatnost, a koji imaju u ZLD reguliran status isključivo u svrhu iskrcaja putnika na području užeg središta Dubrovnika mogu isto tako nesmetano prolaziti.
Pravne i fizičke osobe obrtnici koji obavljaju djelatnost autotaxi prijevoza temeljem članka 47. Zakona o prijevozu cestovnim prometom, ostvaruju pravo, ali za određeni broj vozila, temeljem Javnog natječaja, a sukladno Odluci, bez ograničenja. Ne plaća se nikakva naknada da bi se dobila propusnica, a broj prijevoznika odredit će stručnjaci s Prometnog fakulteta.

Crveni, plavi, žuti, zeleni... Provjerite u kojoj ste kategoriji za vožnju oko Grada

JAVNO SAVJETOVANJE – Prijedlog Odluke o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist