Koronavirus u Hrvatskoj

COVID potvrde uskoro i za trgovačke centre?

Trošak pandemije COVID-19 u Hrvatskoj do jučer je iznosio ukupno 3,8 milijardi kuna, podaci su Ministarstva zdravstva koje donosi Večernji list. Troškovi zbog COVID-19 rastu s većim brojem težih oboljenja, a teže kliničke slike razvijaju se većinom kod necijepljenih osoba. Njemački Institut ‘Robert Koch, piše dalje Večernji, već neko vrijeme upozorava na činjenicu da se teži oblik infekcije COVID-19 razvija gotovo samo kod necijepljenih, što pokazuje i praksa bolničkih COVID odjela u Hrvatskoj i u svijetu. U nastojanju da se što više ljudi cijepi, vlade brojnih zemalja sve se više fokusiraju na cijepljenje, a to nastoje postići sve širom primjenom COVID potvrda. One bi uskoro i u Hrvatskoj trebale dobiti širu primjenu.
-Ne postoji plan širenja EU digitalnih COVID potvrda, ali uskoro ćemo početi razgovarati o tome – najavio je jučer nakon sjednice Znanstvenog savjeta Vlade RH ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Pritom se pozvao na činjenicu da zemlje zapadne Europe vrlo široko i sve šire koriste COVID potvrde kao određenu vrstu relativnog pritiska da se cijepe osobe koje se nisu cijepile, jer oni koji su se cijepili imaju određene prednosti pri korištenju određenih usluga, poput onih kulturnih ustanova, restorana i slično.
– To je relativni pritisak na necijepljene da i oni ostvare tu prednost i da se cijepe. Vrlo je izvjesno da ćemo o tome razgovarati uskoro. Rekao bih da je uvođenje COVID potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi uspio. Nakon nekoliko dana gotovo da nemamo onih početnih problema, nemamo nikakvih problema u poštovanju tih mjera i vrlo brzo počet će se razgovarati o eventualnom proširenju – kazao je Capak.
Na što će se sve širiti primjena EU digitalne COVID-19 potvrde, zasad se ne precizira, a što su za Večernji list rekli neki od članova Znanstvenog savjeta te epidemiolozi, pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Omikron potvrđen i u Hrvatskoj, zaražena dva strana državljanina

Dulist

Više od 700 novih slučajeva u Hrvatskoj, preminula je 51 osoba

Dulist

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom, preminula ženska osoba iz Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija