Hrvatska

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje intenzivno ‘češljaju’ lažna bolovanja o čemu su izvijestili javnost, a svi se nacionalni mediji raspisali o zlouporabi korištenja ovog prava radnika. Provjerili smo kakva je situacija na našem području te poslali upit HZZO-u Područnoj službu Dubrovnik. Potvrdili su nam da se, kao i u ostatku zemlje, intenzivno vrše kontrole. Podatke o trenutnoj situaciji, s obzirom da je proces ‘češljanja’ u tijeku, za ovu godinu nam nisu bili u mogućnosti još dati jer ih dok se kontrole ne obave i završi postupak evidentiranja i na koncu sankcioniranja prekršitelja, naprosto nemaju. Međutim izvijestili su nas o situaciji u 2023. godini.

198 kontrola, 9 mjera
-U 2023. godini u Područnoj službi Dubrovnik provedeno je ukupno 198 kontrola na razini obiteljske medicine i izrečeno je 9 mjera. Provodile su se kontrole radnog vremena, kontrole privremene nesposobnosti za rad (PNR) te kontrole po predstavkama osiguranih osoba.
Od ukupnog broja obavljenih kontrola, provedeno je 54 kontrole PNR-a. Od svih pregledanih osiguranika, zaključeno je u prosjeku 50 posto slučajeva PNR-a. Nadalje, za ostale 144 kontrole izrečeno je 9 mjera, većinom za nepoštivanje radnog vremena – glasio je odgovor našeg HZZO-a. Usporedbe radi u Područnoj službi Zadar provedeno je gotovo dvostruko više kontrola, konkretno 410 na razini obiteljske medicine i izrečene su čak 53 mjere.

Opomene, novčane kazne, raskidi ugovora…
S obzirom da bolovanja ‘otvaraju’, odobravaju liječnici opće praksi očigledno da su na udaru oni koju inače, kako smo nedavno i pisali, u najnepovoljnijoj situaciji u čitavom zdravstvenom sustavu, a to su liječnici obiteljske medicine. Nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO je obavijestio javnost o prošlogodišnjoj statistici koja svjedoči u prilog navedenome. Naime, na razini Hrvatske od 11 900 kontrola samo 201 nije se odnosila na primarnu nego sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Kontrolori HZZO-a ubog utvrđenih nepravilnosti izrekli su liječnicima primarne zdravstvene zaštite 1820 mjera, od čega 1166 opomena, 420 opomena s naplatom štete, 198 opomena s novčanom kaznom, 26 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete, te osam opomena pred raskid ugovora s novčanom kaznom te su pokrenuta dva postupka za raskid ugovora. U provedenim kontrolama privremene nesposobnosti za rad sveukupno su pregledana 28.844 osiguranika, odnosno osobna zdravstvena kartona te je utvrđen prestanak medicinskih indikacija za korištenje PNR-a u 28 posto kontroliranih PNR-a.

Ukinuto povjerenstvo
Kontaktirali smo našeg liječnika obiteljske medicine dr. Tea Depola da nam se referira na situaciju i, s obzirom na sve što nam je u prijašnjim razgovorima koji su se ticali alarmantnog stanja u obiteljskoj medicine rekao, očekivano je i sada vrlo kritičan prema sustavu.
-Bitno je znati da je 2019. godine ukinuto, po meni posve neopravdano i na štetu nama i čitavom sustavu, povjerenstvo za bolovanja koje je nama itekako pomagalo u radu. To je funkcioniralo na način da dođu kolege i izvrše provjere, uvidom u raspoloživu dokumentaciju i izravno s pacijentima, problematična bolovanja. Međutim to je, kao što sam rekao, ukinuto pod obrazloženjem da je za HZZO-u preskupo. Nama ovdje je sreća u nesreći da u HZZO-u rade zaista razumni ljudi koji savjesno obavljaju svoj posao i imaju razumijevanja za našu, a koliko sam već puta istaknuo, toliko tešku poziciju. Ma pazite koliko je to sve skupa apsurdno! Najprije vi kao liječnik obiteljske medicine imate taj odnos povjerenja na razini liječnik – pacijent. Vi nemate način za ‘riješiti se’ problematičnog pacijenta dok on vas može zamijeniti doslovno jednim klikom… Uza sav posao koji mi obavljamo a koji je preko svake razumne mjere, uz nalaze specijalista koje vam pacijenti donesu, na nama je procjena odobriti, produžiti ili ukinuti bolovanje. Samo po sebi je jasno koliko je to delikatno i na koncu neugodno čovjeku, vašem pacijentu koji je bolestan, ima specijalističku dokumentaciju koja potvrđuje stanje, naprosto ne odobriti ili prekinuti bolovanje. Još uz ovaj naš malo je reći povećani opseg posla vršiti te procjene i stajati iza svake od njih… Naravno da je bilo nemjerljivo lakše i produktivnije kad su po pitanju tih problematičnih bolovanja ‘ulijetali’ kolege koji su sačinjavali povjerenstvo što je, kako sam već istaknuo, 2019. ukinuto i mi smo i u tom segmentu prepušteni sami sebi – ogorčen je Depolo koji nam nadalje opisuje kako taj nadzor izgleda od 2019. nadalje.
-Pa na primjer kolega iz Splita vam može izvršiti kontrolu i to uopće ne dolazeći u ikakav kontakt s pacijentom nego čisto uvidom u dokumentaciju. I tako eto može ustanoviti da ste vi napravili propust jer ste na primjer odobrili ili produžili bolovanje i naravno da postoje sankcije koje opet padaju naša leđa, na naš teret, liječnika obiteljske medicine – pojasnio je Depolo referirajući se na nedavne prosvjede zaposlenika u školskom sustavu.
-Ljuti su jer se, isticali su, samo njih kontrolira. A nas se kontrolira non stop i zaista ne znam zašto su se baš sad svi o tome raspisali kad je to jedna konstanta. I liječnici obiteljske medicine uza sav svoj nepovoljan položaj još su se naplaćali kazni i kazni. Pazite 98 posto svih kontrola u zdravstvenom sustavu vrši se nad liječnicima obiteljske medicine! Istovremeno se za nas izdvaja tek 2 i pol posto sredstava iz proračuna namijenjenih zdravstvenom sustavu. Pa koji je to paradoks! A koje tek licemjerstvo da mi kojima je procjena odobriti ili ne, produžiti ili ne bolovanje drugima radimo bolesni. Mi na bolovanje možemo jedino ako si nađemo zamjenu što je, s obzirom na situaciju a gotovo pa nemoguća misija – završio je Depolo.

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist