Koronavirus u Hrvatskoj

Capak: ‘Pfizerovo cjepivo stići će u Hrvatsku 4. siječnja’

Imamo informaciju da će Pfizerovo cjepivo stići u Hrvatsku 4. siječnja. No, ranije su iz tvrtke rekli da, čim stigne odobrenje EMA-e, već u ovoj bi se godini mogle isporučiti simbolične količine cjepiva istodobno za sve zemlje EU, kao što je i dogovoreno, a ostatak bi trebao stići nakon Nove godine – kaže za Jutarnji ravnatelj HZJZ-a dr. Krunoslav Capak.

Uvjeren je da će u slučaju da EMA 23. odobri cjepivo, i Hrvatska prve količine dobiti istodobno kao i Njemačka, odnosno kao i druge zemlje EU.

Valja podsjetiti da je Hrvatska naručila milijun doza Pfizerova cjepiva, ali će ono, kao i u druge zemlje, stizati u manjim tranšama. Prva količina za Hrvatsku trebala bi biti 125.000 doza i namijenjena je za cijepljenje korisnika te zaposlenika domova za starije, kao i za zdravstvene djelatnike. Nakon toga, cijepit će se, i to s dvije doze, stariji od 65 godina te kronični pacijenti, za što će biti nužno dobro organizirati cijepna mjesta. Nacionalni stožer civilne zaštite također je najavio kampanju kako bi građani dobili sve potrebne informacije o dobrobiti cijepljenja, kao i o mogućim nuspojavama.

Prema nekim informacijama, početak kampanje planira se za 21. prosinca, dokad će na snazi bi trenutačne epidemiološke mjere, a prema svemu sudeći, njihovo će se važenje nastaviti. Moguće je i da će se mjere postrožiti, ako do kraja ovog tjedna brojevi oboljelih i hospitaliziranih zbog koronavirusa ne pokažu ozbiljniji trend pada. U Stožeru i Ministarstvu zdravstva drže da je to optimalno, jer će većina ljudi biti kod kuće i vrijeme kratiti televizijskim ili radijskim programom, kao i ‘konzultacijama’ s portalima.

No, ono na što još uvijek nema jasnih odgovora u javnosti tiče se detalja plana cijepljenja, s obzirom na to da prvo stiže dosad “najkompliciranije” cjepivo. Za zdravstvene ustanove to ne bi trebao biti veći problem, jer je na jednom mjestu koncentriran veliki broj zdravstvenih djelatnika koji se “međusobno mogu cijepiti”. Međutim, kao “usko grlo” sve se više spominju domovi za starije, u kojima je više od 70 posto korisnika dalo pristanak za cijepljenje. Činjenice govore da domovi nemaju dovoljno zdravstvenih djelatnika koji bi mogli “potrošiti” sve otvorene bočice cjepiva u kratkom roku.

Ovih je dana završeno anketiranje korisnika i zaposlenika domova, tako da se barem okvirno zna koliko je doza potrebno. Zasad taj je interes iskazalo oko 24.000 korisnika i zaposlenika, javlja Jutarnji, što znači da za njih treba osigurati 48.000 doza u roku 21 dan, koliki je razmak između dvije doze cjepiva. Bude li cijepljenje u Hrvatskoj počelo 28. prosinca, cijepljeni toga dana steći će puni imunitet 24. siječnja sljedeće godine. Do kraja tjedna trebalo bi se znati koliki je interes zdravstvenih djelatnika za cijepljenje.

Prvi podaci govore da bi to moglo biti oko polovice zaposlenih u javnom sektoru, ili oko 30.000. To znači da bi za njih trebalo osigurati 60.000 doza Pfizerova cjepiva. Prema tom izračunu, nakon cijepljenja onih iz prve planirane grupe od 125.000 pristiglih doza, ostalo bi još oko 15.000 iz prve dostave cjepiva, odnosno dovoljno da se cijepi još 5000 najugroženijih građana.

No, puno više problema moglo bi biti kada stigne sljedeća pošiljka Pfizerova cjepiva, odnosno kad počne realizacija cijepljenja opće populacije starije od 65 godina, koja živi u svojim stanovima i kućama, jer će sigurno trebati više liječnika i medicinskih sestara za provedbu negoli je to uobičajeno u sezoni cijepljenja protiv gripe. Još uvijek postoji dvojba treba li se cijepljenje obaviti isključivo kod liječnika obiteljske medicine, kako to predlaže epidemiolog dr. Bernard Kaić, ili bi se trebao proširiti broj “cjepitelja”, primjerice, na ljekarnike, o čemu također postoje prijedlozi.

Pročitajte još

Hrvatska broji 1741 novooboljelih, preminula 21 osoba

Dulist

U županiji 85 novih slučajeva, preminula 91-godišnja Dubrovkinja

Dulist

Stožer poziva na cijepljenje u četvrtak i petak, moguće i primanje treće doze

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija