Koronavirus u Hrvatskoj

CAPAK O VAŽNOJ PROMJENI U CIJEPLJENJU Osobe koje su preboljele Covid primit će samo jednu dozu cjepiva

CAPAK O VAŽNOJ PROMJENI U CIJEPLJENJU Osobe koje su preboljele Covid primit će samo jednu dozu cjepiva

Osobe koje su preboljele Covid trebaju se cijepiti jednom dozom. Druga doza nakon preboljenja ne doprinosi razini imunosti, to je pokazano istraživanjem profesorice Alemke Markotić. Ovo je sad službena odluka. Svi koji su preboljeli bolest dobit će jednu dozu cjepiva – rekao je Capak.

-Objavili smo jučer jednu dopunu preporukama o cijepljenju protiv koronavirusa. Pozitivni na antigenskim testovima prihvaćaju se u bazu podataka oboljelih, ali se ne pribrajaju broju pozitivnih na PCR testovima. Prihvatili smo brze testove za prelazak granice kad je to prihvatilo više od pola europskih zemalja. Preuzeli smo i rizik jer brzi testovi nisu tako osjetljivi kao PCR, ali u zadnjih 2-3 mjeseca došlo je do poboljšanja osjetljivosti tih testova – rekao je na konferenciji za novinare Stožera Krunoslav Capak, piše Poslovni.

-Iskustvo Velike Britanije je da nakon 2. doze cjepiva Astra Zenece nisu zabilježene tromboembolije. Osoba nakon primanja prve doze cjepiva koja u međuvremenu oboli, u tom slučaju ona treba primiti drugu dozu cjepiva 3 do 6 mjeseci poslije preboljenja. Naša preporuka je da osobe koje su primile prvu dozu Astra Zenece prime i drugu dozu. Cijepimo 12 tjedana nakon druge doze. Pitali su nas može li se taj period skratiti ako netko putuje. Preporuka je proizvođača 8-12 tjedana, a može i nešto ranije. Pitaju nas i o nuspojavama. Ja ovdje pročitam nuspojave koje su prijavljene HALMED-u, od 0,3 do 0,5 posto. Dakle, svaki 200. ili 300. čovjek prijavu nuspojavu, a većina su ih blage: bol, temperatura nakon cjepiva. To nije sve. Mnogi blage nuspojave osjete, ali ih ne prijave. Zbog toga se ne treba zabrinjavati. Ta reakcija je dokaz da se u organizmu nešto događa. To je normalno i događa se i kod većine drugih cjepiva – ističe Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist