Zanimljivosti

Brodski simulator na Sveučilištu

Atlantska plovidba nastavlja s donacijama simulatora i nastavnih pomagala za Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku. Dobrotom Uprave Atlantske plovidbe Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku doniran je nautički simulator Polaris, koji je ovih dana pušten u rad.

Ova donacija vrijedna je oko 810.000 kuna. Sveučilište u Dubrovniku uložilo je oko 280.000 kuna svojih sredstava za kupnju informatičke opreme prijeko potrebne za podršku rada simulatora, za njegovu instalaciju i za uređenje prostora gdje će se smjestiti.
Norveški proizvođač Kongsberg Maritime najpoznatiji je svjetski proizvođač brodskih simulatora, ali i jedan od najvećih za brodsku realnu opremu.
Nautički simulator Polaris obuhvaća dva vježbenička mjesta sa simulacijom integriranog mosta različitih tipova brodova u stvarnom vremenu s vjernim manevarskim karakteristikama odabranih brodova, koji su utemeljeni na matematičkim modelima (brod za prijevoz rasutih tereta, kontejnerski brod, VLCC tanker, tegljač itd.). Simulator je opremljen integriranim mostom, pa mu je omogućeno povezivanje svih elektroničkih uređaja poradi što sigurnije plovidbe. Povezani su uređaji: Arpa, Ecdis, Autopilot, GPS itd.

Simulator omogućuje simulaciju plovidbe i manevriranje u različitim svjetskim lukama i morima u raznovrsnim hidrometeorološkim uvjetima. Dva vježbenička mjesta povezana su s instruktorovim mjestom, čime su postignute njihove međusobne interakcije. Uz to napravljena je vizualizacija odabranih luka i brodova s pokrivanjem horizonta od 280 stupnjeva. Tako postavljena vizualizacija omogućava realan doživljaj područja plovidbe.
Simulator je napravljen da zadovoljava sve međunarodne zahtjeve u svezi s obukom studenata i pomoraca, i pridonijet će nastavku stvaranja izvrsnoga dubrovačkoga časničkog kadra i povećat će sigurnost plovidbe na lokalnoj i globalnoj razini.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Mateo Milković, pročelnik Pomorskog odjela dr. sc. Željko Kurtela i nastavnici zahvalni su Upravi Atlantske plovidbe na donaciji i ističu kako pomoć dolazi u pravom trenutku s obzirom na financijsku situaciju koja onemogućuje Sveučilištu da u potpunosti osigura vlastita sredstva za kupnju tako vrijedne kapitalne opreme.
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ‘Čuvajmo pisce i glumce, jer pisci su Riječ, a glumci Govor’

Dulist

HUMANITARNI BUVLJAK Čak 2424 eura prikupljena za Udrugu Down sindrom!

Dulist

Sportski duh, navijanje, smijeh i radost zavladat će u utorak župskom školom!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija