Koronavirus u Hrvatskoj

Britanija i Slovenija stavile Hrvatsku na crvenu listu

Britanija i Slovenija stavile Hrvatsku na crvenu listu

Uz Sloveniju, i Velika Britanija je stavila Hrvatsku na crvenu listu zbog pogoršanja epidemiološkog stanja.

Kako je objavljeno iz britanskog Ministarstva transporta, pozivaju britanske turiste koji borave u Hrvatskoj da se odmah vrate kući jer počinje vrijediti obavezna 14-dnevna izolacija, prenosi Večernji list. Nova mjera počinje vrijediti u subotu u 4 sata.

Prema britanskim informacijama, trenutno se u Hrvatskoj nalazi 20 tisuća turista iz te države. Britanija promatra Hrvatsku kao cjelinu, bez regionalnih ili županijskih razgraničenja, te upozoravaju kako se situacija izuzetno pogoršala u odnosu na prije tri tjedna. Pozivaju se na najnovije podatke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti po kojima je Hrvatska u zadnjih dva tjedna zabilježila 41,7 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, pri čemu se, doduše, stanovništvu ne pribrajaju turisti koji trenutno borave u našoj zemlji. Za usporedbu, Ujedinjena kraljevina u istom periodu bilježi 20,9 zaraženih, Njemačka 19,9, a Slovenija 12,8 na 100 tisuća stanovnika.

Hrvatska će od ponoći biti na slovenskoj crvenoj listi, ali će povratak u domovinu bez obavezne karantene biti omogućen do ponedjeljka. Ta je odluka donesena kako bi se izbjegle gužve na granici, ali kako bi se vlasnicima kuća i plovila dalo vremena da se pobrinu za svoju imovinu. Iznimka su radnici koji dnevno ili tjedno putuju između dvije države, osobe s neodgodivim obavezama te one koje putuju u svrhu liječenja.  Odluku o stavljanju Hrvatske na crvenu listu donijela je slovenska vlada na svojoj poslijepodnevnoj sjednici.   U Hrvatskoj se trenutno, prema podacima s kojima raspolažu slovenski mediji, nalazi oko 78 000 slovenskih državaljana. Slovenski mediji pišu da se situacija u Hrvatskoj pogoršava iz sata u sat. Napominju da je trećina od 43 nova slučaja uvezena iz Hrvatske, a navode i primjere Austrije, Njemačke i Italije koje su također prepoznale da ‘Hrvatska više nije sigurna zemlja’

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist