Županija

‘USPJEH KAO PELJEŠKI MOST’ Županija dobila hitnu helikoptersku medicinsku službu kroz cijelu godinu

‘USPJEH KAO PELJEŠKI MOST’ Županija dobila hitnu helikoptersku medicinsku službu kroz cijelu godinu

Kreće cjelogodišnja hitna helikopterska medicinska služba u županiji – rekao je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije ovog petka. Potpisan je sporazum s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova. Time je naša županija jedina ostvarila standard cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe koja počinje s djelovanjem uskoro, 15. travnja. Helikopter će biti trajno stacioniran u Zračnoj luci Dubrovnik. Riječ je o MUP-ovom helikopteru koji je opremljen i namijenjen za hitnu medicinsku službu te zadovoljava sve standarde.

Ministarstvo zdravstva će osigurati zdravstveni dio posade, MUP će osigurati letački dio, a Dubrovačko-neretvanska županija će osigurati smještaj na ZL Dubrovnik, smještaj i prehranu za letačko i medicinsko osoblje.

– Postižemo željeni zlatni sat u hitnoj medicini. Da svi mogu u okviru jednog sata stići u OB Dubrovnik ili u neku kliničku bolnicu. To je na tragu naših napora da stvorimo jednake uvjete za naše sugrađane – rekao je Dobroslavić.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić spomenuo je da hitna helikopterska medicinska služba djeluje već šestu godinu zaredom.

– Uspjeli smo da sada radi cijelu godinu. Naša županija je vrlo specifična, geografski smo izolirani, imamo državnu granicu i otoke, a trećina stanovništva gravitira KBC-u Split. Teško je postići standard zlatnog sata za sve naše sugrađane, gotovo i nemoguće. Naša ispostava na Blatu je na razini Hrvatske najudaljenija od prve bolnice, a naša bolnica najudaljenija od prvog KBC-a. I druge ispostave na otocima, Pelješcu ili u Neretvi su cestom udaljenije od 100 kilometara do obližnje bolnice i tu je jako teško za sat vremena s vitalno ugroženim pacijentom doći do bolnice u tom zlatnom satu. S helikopterom će biti puno manje negativnih ishoda – rekao je Lulić. ‘Ovo je uspjeh vrijedan kao i Pelješki most’, zaključio je Lulić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist