Koronavirus u Hrvatskoj

Božinović: Tko preuzima hranu ili piće ne smije se zadržavati pred objektom

Božinović: Tko preuzima hranu ili piće ne smije se zadržavati pred objektom

Od 15. veljače otvaraju se teretane i fitness centri, kafićima će se omogućiti prodaja kave za van kao i prodaja ostalih pića, djeci će se omogućiti nastava u školama za strane jezike i radionicama, a radit će i kladionice, automat klubovi i casina,

-Mjere će vrijediti do 28. veljače. No, ovo nije trenutak da opuštanje bude sveobuhvatno i nekontrolirano – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za medije.

-Do jučer smo govorili da smo država koja ima najmanje stroge  mjere, a danas smo država koja ima najmanje stroge mjere. Ne smijemo se opustiti. I zato što se nismo opustili i govorili smo da se sve analizira. Od danas, od jučer razmišljamo i imamo sliku onih mjera, aktivnosti koje se mogu dodatno relaksirati ako trendovi ostanu ovakvi. Mi to ne znamo, ali znamo da ćemo vrlo pozorno pratiti što se događa, pogotovo za nove varijante – rekao je Božinović.

-Znam da vas zanimaju detalji oko popuštanja. Imamo četiri kategorije, zapravo peta. Za sve aktivnosti dostave je izrađen precizan okvir – kazao je Božinović i nabrojao detalje mjera, prenosi Večernji list.

1. Kafići
Osobe koje preuzimaju hranu i piće ne smiju se zadržavati kratko. Ne smiju ulaziti u prostor. Osobe moraju imati razmak od dva metra, trebaju koristiti maske. Ne smije se stimulirati zadržavanje pred objektom puštanjem glazbe, stolice i stolove treba maknuti.

2. Teretane
Važno je voditi računa o broju korisnika, može biti jedna osoba na 20  kvadrata. Vodi se briga o provjetravanju. Nakon svake uporabe sprava mora se dezinficirati. Samo vlastiti ručnici i prostirke. Izbjegavati bliski kontakt i zabrana korištenja zajedničkih tuševa. Vodi se popis korisnika. Maske pri dolasku i registraciji.

3. Škole stranih jezika
Potrebno je ograničiti broj korisnika po grupama, obvezno je korištenje maski za lice, predavačima se mora mjeriti temperaturu, kao i korisnicima

4.
Dječje igraonice i radionice Potrebno je uz osnovne mjere ograničiti jednog korisnika na 7 m2. Treba biti obavijest o nošenju maske za lice, mjerenje temperature prije ulaska, voditi evidenciju i brinu o razmaku između roditelja koji dovode i odvode svoju djecu.

5. Kladionice
Za kladionice vrijede mjere kao za trgovine. Potrebno je ograničiti broj osoba koji ulaze. Osoblje mora također kao i korisnici nositi maske. Potrebna je redovita dezinfekcija

6. Automat klubovi i casina
Također jedan korisnik na 7 metara bruto kvadratnog prostora. Treba održavati razmak između sjedećih mjesta. Ono što je bitno ugostiteljski dio ovih objekata mora biti zatvoren.

-Dvorane su zapravo školske dvorane i imamo režim u kojem smo pustili odvijanje nastave. S jedne strane u jednom te istom objektu vi pokušavate sve da djeca unutar tog objekta iz raznih grupa ne održavaju bliske konkatke, a onda bi otvorili dvorane. Znači to bi sve palo u vodu. Oni nisu podijeljeni u grupe kao što su podijeljeni u razredu. Došlo bi do većeg miješanja – navodi Božinović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist