Zanimljivosti

Bokeljska mornarica uvrštena na listu UNESCO-a

Ponosni smo, što je Bokeljska mornarica tradicijsko obilježje bokeljskih Hrvata, prvo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro na teritoriju današnje Crne Gore. Sve funkcije koje je imala izgubila je prije 2010. godine, a jedina je koja traje neprekidno 12. stoljeća i zbog kojeg je i nominirana na listu UNESCO-a – poručila je profesorica Marija Saulačić iz NVO ”Boka kotorska” – Kotor.
Na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine uvrštena je 16. prosinca 2021. Bokeljska mornarica što svim Bokeljima, a prvenstveno bokeljskim Hrvatima katolicima bilo gdje se nalazili po svijetu, pričinjava veliko zadovoljstvo. Vjeruju da to zadovoljstvo dijele i pravoslavci i svi ljudi dobre volje, koji sudjeluju u njihovoj tradicionalnoj proslavi zaštitnika grada sv. Tripuna što im pričinjava posebnu čast, nastavili su.
Ta traje neprekinuto 12 stoljeća. Razne vlasti su posljednjih 210 godina pokušavale ukinuti Kotorsku tj. Bokeljsku mornaricu, ali je sve bilo kratkoga daha. Bili su razni pokušaji počevši od potpunog ukinuća Mornarice za vrijeme francuske i austrijske okupacije, preko pokušaja relativiziranja tradicije slavljenjem nekih drugih blagdana, pa sve do zabrane održavanja te tradicije poslije Drugog svjetskog rata koje je trajalo punih 45 godina. I tada se ta tradicija igranja kola u čast sv. Tripuna, nastavila, ali u crkvenim prostorijama. Sve ostale funkcije koje je Mornarica imala dugi niz stoljeća, ukinute su 1811. od strane francuske vlasti i do danas nisu obnovljene.

Pročitajte još

SUZE SVETOG LOVRA Ne propustite nebeski spektakl u noći s 11. na 12. kolovoza!

Dulist

[FOTOGRAFIJA TJEDNA] Iz Porta u ‘veliki svijet’

Zvonimir Pandža

‘IZGLEDA TAKO MOĆNO’ Spektakularni video Pelješkog mosta kakvog dosad niste vidjeli

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija