Zanimljivosti

REZULTATI ISTRAŽIVANJA Božićna kupnja darova sve manje predstavlja zadovoljstvo

Stigla nam je evo i druga pandemijska blagdanska sezona pa su iz redakcije magazina Ja TRGOVAC htjeli utvrditi kakvi su planovi hrvatskih kupaca kada je riječ o njihovoj potrošnji u ovo predbožićno vrijeme te na koji način uvjeti života u pandemiji utječu na njihove potrošačke navike. Dobivene odgovore usporedili su s rezultatima istraživanja iz prethodne dvije godine.

U odnosu na 2020. godinu sada bilježimo primjetan porast onih koji će na kupnju božićnih poklona potrošiti iznos do 1.000 kn i to s lanjskih 13,3% na sadašnjih 18,1%, dok je broj onih najizdašnijih – koji će izdvojiti i više od 1.000 kn – ostao stabilan i iznosi 6% (lani 6,1%).

Ipak, najveći broj hrvatskih građana ne može si priuštiti tako visok izdatak pa najveći broj njih (ukupno 31,6%) planira na kupnju božićnih poklona izdvojiti do 500 kn (lani je takvih bilo 31%), dok je istodobno broj onih koji će potrošiti do 200 kn osjetno pao – s lanjskih 27,8% na 23,6% u 2021. godini.

S druge strane, da ne planira kupovati božićne poklone ističe petina hrvatskih građana: ove godine je to 20,7% ispitanih, a lani je to bilo tek nešto većih 21,9%.

Ovogodišnje istraživanje otkrilo je kako je porastao broj građana koji će na kupnju božićnih poklona trošiti manje nego lani. Naime, da će za tu svrhu trošiti manje novca ističe 36,6% ispitanika, dok je u 2020. to navelo njih 33,5%.

Rastao je i broj onih koji će trošiti više, s 3,9% lani na 6,2% u ovoj godini, ali je smanjen udio one najveće skupine – koji ističu da će trošiti jednako kao i prethodne godine – sa 62,6% u 2020. na 57,1% u 2021. godini.

Odgovori na sljedeća tri pitanja usporedivi su s istraživanjem iz pretpandemijske 2019. godine. Prvo od njih odnosi se na planiranu kupnju božićnih poklona putem interneta koja je ostvarila rast s ranijih 54,8% na 59,2% u 2021. godini. To je sasvim očekivano s obzirom na opći rast online kupovine u vrijeme pandemije.

Je li tome uzrok pandemija ili ne, teško je reći, ali sve je manje onih kojima kupnja božićnih poklona predstavlja zadovoljstvo. Naime, da u tome uživaju u 2019. je istaknulo 48,2% ispitanih građana, a ove je godine njihov broj pao za 7,5%, na 40,7%.

Slijedom toga povećao se broj onih kojima kupnja poklona predstavlja stres i to za 6,4% pa to sada navodi ukupno 22,2% hrvatskih građana, a blago je rastao (+1,1%) i broj onih kojima kupnja poklona predstavlja i jedno i drugo, i stres i zadovoljstvo, na ukupno 37,1%.

Promjena praktički nije bilo kada je riječ o zadnjem pitanju: hoćete li ove godine ići na skijanje odnosno zimovanje? Može se reći da jedan od deset Hrvata to planira i ove godine (9,9%) dok je u 2019. takvih odgovora bilo 10,1%.

Istraživanje su tijekom studenog 2021. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina. U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Pročitajte još

Što su sve najmlađi naučili na radionicama Zajednice tehničke kulture?

Dulist

AMBASADORICA PROJEKTA ‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Sanja Putica na prijemu kod predsjednika Đukanovića

Dulist

Na ređenje mons. Roka Glasnovića stigao i Marko Perković Thompson

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija