Grad

BLAŽ PEZO Očekujemo 345 ticanja cruisera u ovoj godini

BLAŽ PEZO Očekujemo 345 ticanja cruisera u ovoj godini

Relaksacijom mjera sredinom svibnja 2021. godine napokon su se stekli uvjeti za ponovno pokretanje cruising turizma u destinaciji, vodeći računa o smanjenom COVID kapacitetu od 60 posto putnika. U Lučkoj upravi Dubrovnik s radošću su dočekali reaktivaciju tržišta, a kako je sezona tekla, dolazio je sve veći broj kruzera u naš Grad. U konačnici, ističe ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo, 2021. godinu završili su s prometom iznad očekivanja. U prošloj godini, naglašava, ostvarena je solidna cruise sezona u kojoj nas je posjetilo 139 brodova i 110.130 putnika. S obzirom da ih 2020. godine uopće nije bilo, Pezo naglašava kako su u Lučkoj upravi zadovoljni rezultatom 2021. godine u 30 postotnom iznosu od 2019. godine koji, dodaje, predstavlja dobru bazu za ovu sezonu u kojoj prema planu očekuju rezultat u 70 postotnom iznosu od 2019. godine.

—S optimizmom očekujemo sezonu 2022. Prema trenutnim najavama, u 2022. godini očekujemo 345 dolazaka brodova i oko 520 tisuća putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine iznosi 4.000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku dva broda na vezu. Lučka uprava Dubrovnik aktivno sudjeluje u projektu Grada Dubrovnika ‘Respect the City’, kojim nastojimo osigurati održivost dubrovačkog turizma. U sklopu projektnih aktivnosti, izrađen je Pravilnik o uvjetima i kriterijima za prihvat i dodjelu vezova brodovima na kružnim putovanjima u kontekstu održivog razvoja destinacije te je postignut još bolji raspored dolazaka brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik, što će rezultirati ravnomjernijim tijekom prometa putnika iz luke, ponajviše prema povijesnoj jezgri te će se na taj način smanjiti intenzitet opterećenja gradskih prometnica na pravcu Gruž – Pile – Gruž – naglašava Blaž Pezo.

Otkazala samo dva broda
Zanimalo nas je i kako se situacija s Ukrajinom odražava na najave za cruising sezonu te osjećaju li se zbog toga određeni poremećaji na tržištu. Međutim, Pezo situaciju umiruje.

— Posljednjih dana u javnosti su se pojavile informacije kako se rat u Ukrajini počeo odražavati na cruising turizam te kako su neki cruiseri otkazali posjet Dubrovniku, no situacija nije dramatična. Za sada imamo tek dva otkazivanja zbog operacijskih razloga i nekoliko izmjena u rasporedu uplovljavanja u Dubrovnik uvjetovanih relaksacijom mjera u Italiji. Ne bih rekao kako je stanje alarmantno, ali svi zajedno pratimo situaciju. U najavi za ovu godinu, koja bi, nakon pandemije koronavirusa trebala biti jako dobra, imamo 345 ticanja. Naravno, postoji mogućnost otkazivanja, ali nadamo se kako do toga neće doći. Koliko bi putnika cruiseri u najavi mogli dovesti u Dubrovnik, nije poznato jer se brojka mijenja, no oni su trenutno popunjeni između 60 i 70 posto. S obzirom na znatno povoljniju situaciju s pandemijom koronavirusa, očekujemo da će i europske i američke brodarske kompanije za ovu sezonu postupno povećavati svoje kapacitete na cruiserima. S poboljšanjem situacije najveća potražnja, odnosno najozbiljniji broj ticanja i putnika na kružnim putovanjima očekuje se s emitivnih turističkih tržišta iz Velike Britanije i SAD-a, ali i iz Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske – zaključuje Blaž Pezo.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist