Aktualno

ANA HRNIĆ I VLADIMIR BAKIĆ Rat u Ukrajini usporio ‘booking’, ali najave s tržišta optimistične

Nakon dvije neizvjesne pande­mijske godine, prije početka rata u Ukrajini zaista je sve izgledalo izvrsno, činilo se da pandemiju ostavljamo iza nas, počelo je s ublažavanjem restrik­cija vezano za putovanja, i izgledalo je kao da se napokon vraćamo na staro normalno. Stanje bookinga i u privatnom te hotelskom smještaju, prema nama dostupnim informaci­jama bilo je jako dobro, najave letova također. Sad se opet nalazimo u fazi određene neizvjesnosti, i teško je u ovom trenutku prejudicirati dalj­nji razvoj događaja – ističe za DuList direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić.

Dodaje kako za sada nije došlo do većih otkaza, ali da se ‘booking’ uspo­rio. Najave letova za ovu godinu, pod­crtava, i dalje su stabilne što ulijeva optimizam za nadolazeću sezonu. Naglašava kako je MICEsegment bio među pogođenijim tijekom pandemije, ali da sada situacija izgleda bolje nego prethodne dvije pandemijske godine. I po pitanju cruisera, podcrtava Hrnić, najave su također dobre pa i u tom segmentu očekuju pozitivne pomake.

Što se tiče očekivanja s pojedinih turističkih tržišta Hrnić naglašava kako najviše gostiju očekuju s naših tradicionalnih emitivnih tržišta, Uje­dinjenog Kraljevstva, Njemačke, Fran­cuske, SAD-a te domaćeg tržišta i trži­šta regije.

Tržište SAD-a najosjetljivije
— Prema posljednim podacima iz sustava eVisitor, protekli vikend u gradu je provelo 2 472 turista, što je 70 posto prometa na isti dan 2019. godine, a 346 posto u odnosu na isti dan prošle godine. Najviše gostiju je iz Hrvatske, SAD-a, BiH, Njemačke i Belgije. Što se tiče tržišta SAD-a, ono je u ovom tre­nutku s obzirom na okolnosti osjet­ljivije od ostalih naših tradicionalnih emitivnih tržišta, ali još je rano govoriti o tome koliko će to u konačnici utje­cati na rezultat. Također, s obzirom na činjenicu da će u prometu ove sezone biti i redovna linija američkog United Airlinesa između New Yorka i Dubrov­nika sve do listopada, zauzimamo opti­mističan stav glede tog tržišta, koje je prošle godine bilo od iznimne važno­sti za Dubrovnik. Ustrajemo na našim promotivnim aktivnostima na tom tržištu, šaljemo poruku da je Hrvatska sigurna zemlja i da se kod nas mogu osjećati sigurno. Vjerujemo u konačnici u dobar rezultat – poručuje direk­torica dubrovačkog TZ-a. ­

A, hoće li i u kojoj mjeri situacija s Rusijom i Ukrajinom utjecati na dubro­vački turizam, bilo je naše sljedeće pitanje, kao i koliki udio ruski turi­sti inače zauzimaju u dubrovačkom turizmu. Doznajemo tako da su ruski turisti 2019. bili na 22. mjestu naše top liste s udjelom od 1,11 posto, u 2020. su ‘pali’ za jedno mjesto te su zauzi­mali 0,89 posto, a u 2021. značajno su se spustili na šesto mjesto te su udje­lom činili 5,03 posto u ukupnom broju noćenja. Iz TZ-a naglašavaju kako una­toč najavljenim linijama ruskih avio­prijevoznika, prema stanju u Ukrajini te sankcijama EU prema Rusiji, ne oče­kuju značajan broj gostiju s tog tržišta.

Agresija na Ukrajinu sve poremetila
Optimizam ususret nadolazećoj sezoni izražava i direktor Turističke zajed­nice dubrovačko-neretvanske župa­nije Vladimir Bakić. Početkom godine, naglašava, procjenjivali su značajan oporavak turističkog prometa u Dubro­vačko-neretvanskoj županiji nakon dvije pandemijske godine.

— Sve procjene na turističkom trži­štu potvrđivale su naše planove o ostvarenju oko 80 posto prometa iz predpandemijske 2019. godine. Naža­lost, agresija Rusije na Ukrajinu sve je poremetila i zaustavila. Nakon počet­nog šoka koji se, između ostalog, oči­tuje i u podatku da su rezervacije avio karata u Europskim zemljama u tjednu nakon agresije u usporedbi s tjednom prije pale između 10 i 50 posto, najviše u zemljama u potezu Baltik-Jadran- Crno more i to od 30 do 50 posto. Ipak nakon početnog šoka tržište se pola­gano oporavlja te možemo očekivati povoljnije prilike ukoliko ratni sukob ne zahvati neki širi prostor. Uz ratni sukob još uvijek živimo s pandemijom, ali i s inflacijom koje će također imati utjecaja na turistički promet u svijetu. Procjenjujemo da će i ove godine zna­čajan broj turističkih putovanja biti rezerviran neposredno pred polazak što sve destinacije stavlja pred iza­zove prilagodbe tržišnim okolnostima – istaknuo je Bakić.
Procjenjuje da će županija u ovoj godini imati snažan oporavak tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, našeg najvaž­nijeg tržišta, a tome, dodaje, svakako doprinosi ukidanje svih mjera protiv pandemije Covid-19.

— Dobre rezultate možemo očeki­vati iz drugih europskih država pose­bice Njemačke, Francuske, Slovenije, Španjolske. Iz Poljske, koja je za nas značajno tržište, možemo očekivati nešto manje prometa u usporedbi s ranijim godinama. Iz azijskih zema­lja, iz Australije i Novog Zelanda oče­kujemo tek početak oporavka nakon pandemijskih godina u kojima je pot­puno izostao turistički promet iz nave­denih zemalja. Vjerujemo da ćemo iz SAD-a nastaviti prošle godine zapo­četi oporavak i da rat u Ukrajini neće ozbiljnije ugroziti naše pozicije na ovom važnom tržištu. Planirane pro­midžbene aktivnosti na turističkim sajmovima su zbog restrikcija u poje­dinim zemljama morale biti otkazane, najviše u Njemačkoj. Ipak nekoliko turističkih sajmova je održano. U uspo­redbi s predpandemijskim godinama možemo generalno reći da je intenzitet posjeta očekivano manji, međutim svi s velikim veseljem ističu važnost izrav­nih susreta, dok su virtualna druže­nja tek dobrodošao nadomjestak, ali i dobar alat za manje poslovne sastanke. Većina poslovnih partnera najavljuje snažan oporavak, uz uvjet da se okol­nosti oko rata u Ukrajini dodatno ne zakompliciraju. Također ističu da će restrikcije za putovanja koje većina zemalja značajno ublažava imati tek manji utjecaj na ovogodišnje rezultate. Svi ističu da ćemo u idućim godinama živjeti s inflacijom koja će zasigurno imati utjecaja i na turistička putova­nja – podcrtava Vladimir Bakić.

Na naše pitanje o udjelu ruskih turi­sta na području županije, Bakić ističe kako oni nisu imali značajniji udio u ukupnom rezultatu, međutim, da će se njihov izostanak značajnije osje­titi u segmentu luksuzne ponude. Isto, naglašava, vrijedi i za goste iz Ukrajine. Na naše pitanje o tome za koji segment turizma u županiji mogu očekivati naj­veći uspjeh, a na kojim područjima očekuju određene poteškoće, direktor županijskog TZ-a odgovara kako se ‘svi sudionici turističke ponude, bez obzira na veličinu i vrstu ponude odgovorno pripremaju za prihvat gostiju’.

— Nadamo se da ćemo svi skupa na kraju godine imati razloga za zadovolj­stvo. Naravno, oprez s obzirom na okol­nosti je sveprisutan te traži stalne pri­lagodbe na nove okolnosti – zaključio je Vladimir Bakić.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

SANDRA SAMBRAILO ‘Ne znamo tko je poslao inspekciju, spremni smo sačuvati živote pasa pod svaku cijenu’

Dulist

Javna tribina ‘Svijet medija iznutra’ na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija