Zanimljivosti

Blagdan Svih svetih

Misnim slavljima u crkvama diljem Hrvatske danas se obilježava blagdan Svih svetih, spomen svih svetaca koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i na korist bližnjima.

Papa Grgur IV je 835. godine odredio da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen svih svetih.

Dan nakon Svih Svetih je Dušni dan, 2. studenoga kada se Crkva sjeća svih vjernih mrtvih, a tradicija potječe iz 7. stoljeća.

Toga se dana u crkvama služe mise za sve vjerne mrtve iz te župe ili biskupije, odnosno za duše svih umrlih vjernika. Prema tradiciji na Dušni se dan obilaze grobovi pokojnika, iako su to mnogi već učinili proteklog vikenda ili će to učiniti danas, na blagdan Svih svetih.

Na svetkovinu Svih Svetih 1. studenoga dubrovački biskup Mate Uzinić predvodit će euharistijsko slavlje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 10 sati. Biskup Uzinić će također predvoditi misu na gradskom groblju Boninovo u 15.30 sati.

Na Dan mrtvih 2. studenoga biskup Uzinić predvodit će večernju misu u 18 sati u dubrovačkoj katedrali.

Pročitajte još

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Stipe Nosić o grobovima u sakristiji

Dulist

Na današnji dan prije 150 godina popisan Ugovor o osnivanju Domorodnog muzeja

Dulist

Što su sve najmlađi naučili na radionicama Zajednice tehničke kulture?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija