Aktualno

Biskup Glasnović prvi put s dubrovačkim svećenicima slavio misu posvete ulja

Prvi put novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović slavio je misu posvete ulja sa svećenicima Dubrovačke biskupije u srijedu, 13. travnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Biskup je na misi posvetio ulje za krizmu i blagoslovio katekumensko i bolesničko ulje. Uljem posvećenim na ovoj misi bit će u lipnju za nove svećenike Dubrovačke biskupije zaređena trojica đakona. Svi svećenici na misi su obnovili svoja svećenička obećanja.

Biskup Glasnović čestitao je svećenicima njihov dan i zamolio vjernike da mole za svoje svećenike. Podsjetio je u propovijedi na ljudske korijene Isusa Krista i njegov život kojeg je živio kao čovjek s drugim ljudima, i tako čitav život, sve do darivanja života na križu.

-Današnji dan nas podsjeća na temeljnu odrednicu našeg svećeništva, da smo Kristovi svećenici, zaređeni ‘in persona Christi’ Velikog svećenika i da smo i dalje ostali prava slaba i grešna ljudska bića, sa svim svojim ljudskim osobinama, potrebama i sposobnostima – kazao je dubrovački biskup.

Pozvao je svećenike da na ovu godišnju svetkovinu svećeništva ponovno uđu u tajnu svog svećeničkog života, poziva, službe, te je u tom promišljanju ponudio misli papa i crkvenih otaca.

-Ne možemo razdijeliti i razdvajati čovjeka i svećenika u sebi, ni pred samima sobom ni pred ljudima, bez velike štete po sebe samih, po svoje vjernike i po svoju Crkvu – jer ‘zauvijek ti si svećenik po redu Melkisedekovu – ustvrdio je biskup Glasnović te ohrabrio svećenike u življenju njihovog dušobrižničkog poslanja.

Na ovoj misi svećenici su se posebno prisjetili subraće svećenika preminulih od prošlog Uskrsa, a to su pokojni: don Grgo Tomić, don Pero Butigan, don Stjepan Kordić, don Stanko Lasić i fra Ante Logara.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka.

Među svećenicima koji ove godine slave svećeničke obljetnice su don Nikola Berišić koji slavi 25 godina misništva i fra Veselko Grubišić koji slavi 50. obljetnicu.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

SANDRA SAMBRAILO ‘Ne znamo tko je poslao inspekciju, spremni smo sačuvati živote pasa pod svaku cijenu’

Dulist

Javna tribina ‘Svijet medija iznutra’ na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija