Aktualno

Biskup Glasnović prvi put s dubrovačkim svećenicima slavio misu posvete ulja

Biskup Glasnović prvi put s dubrovačkim svećenicima slavio misu posvete ulja

Prvi put novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović slavio je misu posvete ulja sa svećenicima Dubrovačke biskupije u srijedu, 13. travnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Biskup je na misi posvetio ulje za krizmu i blagoslovio katekumensko i bolesničko ulje. Uljem posvećenim na ovoj misi bit će u lipnju za nove svećenike Dubrovačke biskupije zaređena trojica đakona. Svi svećenici na misi su obnovili svoja svećenička obećanja.

Biskup Glasnović čestitao je svećenicima njihov dan i zamolio vjernike da mole za svoje svećenike. Podsjetio je u propovijedi na ljudske korijene Isusa Krista i njegov život kojeg je živio kao čovjek s drugim ljudima, i tako čitav život, sve do darivanja života na križu.

-Današnji dan nas podsjeća na temeljnu odrednicu našeg svećeništva, da smo Kristovi svećenici, zaređeni ‘in persona Christi’ Velikog svećenika i da smo i dalje ostali prava slaba i grešna ljudska bića, sa svim svojim ljudskim osobinama, potrebama i sposobnostima – kazao je dubrovački biskup.

Pozvao je svećenike da na ovu godišnju svetkovinu svećeništva ponovno uđu u tajnu svog svećeničkog života, poziva, službe, te je u tom promišljanju ponudio misli papa i crkvenih otaca.

-Ne možemo razdijeliti i razdvajati čovjeka i svećenika u sebi, ni pred samima sobom ni pred ljudima, bez velike štete po sebe samih, po svoje vjernike i po svoju Crkvu – jer ‘zauvijek ti si svećenik po redu Melkisedekovu – ustvrdio je biskup Glasnović te ohrabrio svećenike u življenju njihovog dušobrižničkog poslanja.

Na ovoj misi svećenici su se posebno prisjetili subraće svećenika preminulih od prošlog Uskrsa, a to su pokojni: don Grgo Tomić, don Pero Butigan, don Stjepan Kordić, don Stanko Lasić i fra Ante Logara.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka.

Među svećenicima koji ove godine slave svećeničke obljetnice su don Nikola Berišić koji slavi 25 godina misništva i fra Veselko Grubišić koji slavi 50. obljetnicu.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist