Hrvatska

Beroš: Svi djelatnici koji rade s COVID-bolesnicima dobit će uvećani iznos plaće

Svi zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj koji rade s COVID-19 bolesnicima dobit će pravedan obračun uvećanog iznosa za odrađeno vrijeme i bit će im svima plaćeno u skladu s Odlukom vlade, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako stoji u priopćenju, dana 7. prosinca 2020. godine, Vlada Republike Hrvatske je Odlukom o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi oboljelima od bolesti COVID-19 utvrdila je posebnu nagradu u iznosu od 10 posto od osnovne plaće, koja se isplaćuje za vrijeme koje je radnik proveo na obavljanju poslova s oboljelima od bolesti COVID-19. Dodatno, kako radnici u sustavu zdravstva ne bi bili zakinuti, točkom III. Odluke, omogućeno je da se umjesto uvećane satnice od 10 posto, za to razdoblje, radnicima može isplatiti tromjesečni prosjek plaće, ako je to za njih povoljnije.

– Imajući u vidu da visina osnovne plaće ovisi o koeficijentu složenosti poslova radnog mjesta, različit je i iznos vrijednosti posebne nagrade pojedinim radnicima u sustavu zdravstva. Odgovornost za raspored radnika, kao i vrijeme koje su radnici proveli s oboljelima od bolesti COVID-19 je u isključivoj nadležnosti ravnatelja zdravstvenih ustanova. Radnici se raspoređuju u skladu s potrebama pojedine ustanove vezano uz skrb o pacijentima oboljelima od bolesti COVID -19 te se njihov raspored rada utvrđuje unaprijed. Stoga im za vrijeme u koje su raspoređeni na rad s COVID-19 pacijentima i pripada navedeno uvećanje – navodi se u priopćenju.

‘Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva ovom su Odlukom omogućili da se svim djelatnicima koji skrbe o oboljelima od COVID-19 uvećaju primanja’, rekao je Beroš i naglasio: ‘Na ravnateljima bolnica i stručnim službama je odgovornost da prate evidentiranje vremena djelatnika provedenog u COVID odjelima, te da se pravilno obračunavaju iznosi i na vrijeme isplaćuju. Opetovano sam na to upozorio ravnatelje zdravstvenih ustanova kako bi se izbjegli nesporazumi’.

U priopćenju se još navodi kako je Ministarstvo zdravstva zatražilo od svih ravnatelja izvješće o provođenju navedene odluke vlade kako bi se utvrdilo stvarno stanje te ujednačila primjena Odluke o posebnoj nagradi radnicima s COVID-19 oboljelima.

Pročitajte još

SUMNJAJU NA ZLOUPORABE Porezna uprava kreće u veliki nadzor malih poduzetnika

Dulist

Danas kreće isplata nacionalne naknade za starije osobe za rujan

Dulist

Pola bankomata u Hrvatskoj moglo bi biti ukinuto

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija