Koronavirus u Hrvatskoj

Beroš: Nalaz zdravstvene inspekcije o OB upućen Hrvatskoj liječničkoj komori

Beroš: Nalaz zdravstvene inspekcije o OB upućen Hrvatskoj liječničkoj komori

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je objavio nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj prilikom čega je, među ostalim, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio kako je najveća incidencija koronavirusa upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na navodna prekoredna cijepljenja u OB DUbrovnik.

– Trenutna incidencija prosječna za Hrvatsku na 100 stanovnika, 14-dnevna stopa je 130,6. Najniža je u Istri, 30,7 a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj 395,2. Ako pogledamo incidenciju u EU, naša trenutna incidencija dijeli treće mjesto s Njemačkom, a bolju i nižu imaju Finska i Danska dok sve ostale zemlje imaju višu incidenciju. Naša stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1355 što nas stavlja na 19. mjesto na ljestvici zemalja EU što se tiče ovog pokazatelja. Danas 1. ožujka je udio pozitivnih u ukupno testiranima 4 posto, u zadnjih sedam dana smo imali 7,6 posto u ukupno testiranim, a u zadnjih 14 dana imamo 6,8 posto. Što se tiče cjepiva, 878 prijava na nuspojave se odnosi na Pfizerovo, 68 Moderna, 191 prijava na AstraZenecino cjepivo dok za dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi – kazao je Krunoslav Capak, prenosi Jutarnj.hr.

Capak je komentirao nove sojeve i koliko je zabilježeno slučajeva britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja.

– Mi smo imali već ranije prije ove ECDC-eve obavijesti o novim sojevima osam potvrđenih UK sojeva koje nam je potvrdio španjolski laboratorij što je HZJZ uputio uzroke tamo. Tri UK soja je potvrdio kolega Kurolt u Infektivnoj klinici. Od 300 uzoraka koje smo poslali u ECDC imamo 60 pozitivnih UK sojeva iz cijele Hrvatske, dva soja iz New Yorka i imamo tri potvrđena južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru. Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca. Završile su karantenu, nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16.2., prije završetka izleta je došla kući, imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a – kazao je Capak.

Capak je otkrio i koliko doza cjepiva stiže u RH.

– Ovaj tjedan stiže 23400 doza Pfizera i do kraja tjedna će doći 7200 doza AstraZenece, s time da je ova isporuka AstraZenece koja je trebala biti četvrti tjedan veljače stigla danas. Ako računamo AstraZenecu u drugi mjesec, onda nam je ukupno do kraja drugog mjeseca došlo 315870 doza cjepiva, od toga 179 tisuća Pfizera, 33600 Moderne i 103200 AstraZenece. Do kraja trećeg mjeseca bi trebalo doći 426657 doza sve tri vrste cjepiva. Po sadašnjem planu isporuke to čini da bi od početka isporuke, od kraja 12. mjeseca do kraja 3. mjeseca nam trebalo ukupno doći 742527 doza cjepiva – kazao je Capak.

Komentirao je i kakav je njujorški soj i hoće li oni koji dolaze iz Afrike u Hrvatsku morati u karantenu ako imaju negativan PCR test.

– Malo znamo o njujorškom soju. Prvi napisi su se počeli pojavljivati krajem prošlog tjedna. Ono što do sada znamo da je to jedna od novih varijanti virusa koja se širi brže kao i ostale varijante. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke republike i Zanzibara podliježu istim mjerama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila. Što se tiče ostalih afričkih zemalja, vrijede ista pravila, one su za nas treće zemlje i moraju imati 48-satni negativan PCR – kazao je Capak.

Beroš je komentirao i kakva će biti situacija s cijepljenjem starih i nepokretnih osoba.

– U svim slučajevima kada postoje osobe s kroničnim bolestima, kao i slučajevima kada je riječ o nepokretnim i teško pokretnim osobama preporučujemo kontaktiranje njihovih liječnika obiteljske medicine koji putem metode prioritetnog naručivanja mogu direktno u sustavu e-naručivanje dobiti predbilježbu za termin. U takvim slučajevima bit će organizirano da mobilni timovi cjepitelja odlaze na kućnu adresu nepokretnih ili teže pokretnih – kazao je ministar Beroš.

Stožeru je postavljeno pitanje o izvješću o cijepljenju preko reda i je li problem riješen ili smanjen.

– Povjerenstvo nadalje radi svoj posao, sutra imaju sastanka. Ono što je zdravstvena inspekcija utvrdila u Općoj bolnici Dubrovnik je usuglašeno da se podaci upute Hrvatskoj liječničkoj komori na daljnje postupanje, da bi se utvrdilo postojanje načela medicinske etike i deontologije u skladu s pisanim aktima i procedurom liječničke komore. Povjerenstvo će za ostale navode također analizirati istu i dati svoju preporuku o daljnjem postupanju. Mislim da je problem smanjen u znatnoj mjeri nakon što su izdana dodatna pojašnjenja o prioritetnim skupinama. Naime, neki od ovih elemenata su generirali dodatne doze, s obzirom da je bila jedna ili dvije doze, to je bilo veliko pitanje i svjedoci smo da te doze nisu ordinirane, što nije dobro. Toga nismo mogli biti svjesni i reagirali smo kada smo vidjeli na neki način da je to određena disfunkcionalnost. Vjerujem da je to uz određeno senzibiliziranje javnosti polučili određene rezultate da se prekoredno cijepljenje u potpunosti eliminira – kazao je Beroš.

Ministar je kazao i da je opsežna dokumentacija koja se mora analizirati te da će ga predsjednik Povjerenstva izvještavati o popuštanju. O tome će, kazao je više znati sutra.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist