DuList INUrednički izbor

BARBARA KNEZ SABLJO SAVJETUJE Kako urediti taracu za ljetna druženja?

BARBARA KNEZ SABLJO SAVJETUJE Kako urediti taracu za ljetna druženja?

Vanjski prostor dolaskom toplijih i lijepih dana postaje sve češće mjesto gdje provodimo vrijeme tijekom ljetnih mjeseci. Kuhanje i blagovanje na otvorenom u ljetnom razdoblju neusporedivo je ugodnije od kuhanja i blagovanja u unutarnjem prostoru. Najvažnije od svega, izbjegli smo dodatno zagrijavanje unutarnjeg prostora do kojeg dolazi prilikom kuhanja. Provođenje vremena vani tijekom toplijih dana može imati brojne prednosti za vaše zdravlje te je dokazano da aktivnosti na otvorenom mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti razinu stresa, što dovodi do boljeg općeg stanja.

Ljetne tarace također su sjajan način da iskoristite lijepo vrijeme s najmilijima te ukućanima i gostima pružite jedinstveno i nezaboravno vrijeme. Projektiranje ljetne oaze može biti izvrstan način da proširite svoj životni prostor i stvorite ugodno mjesto za pripremu i blagovanje na otvorenom.

Dizajnerica i stilistica interijera Barbara Knez Sabljo donosi vam nekoliko savjeta za dizajn vaše oaze za blagovanje i kuhanje.

Pripremila: Barbara Knez Sabljo

Razmislite o rasporedu i položaju prostora
Na samom početku potrebno je spoznati posjedujete li dovoljno mjesta za sav željeni namještaj te je li vaš prostor funkcionalno osmišljen. Potrebno je prilagoditi oblik sjedećih garnitura i kuhinje te pozicije istih koje najviše odgovaraju kvadraturi i dizajnu vašeg prostora. Položaj bi trebao biti u blizini vašeg doma te put do istog, kratak i pristupačan. Potrebno je obratiti pažnju da prostor ne blokira vaše prozore ili vrata ili dijelove prostorija vaših susjeda. Pozicija prostora neka bude u zaštiti od vjetra, kiše i drugih vremenskih uvjeta.

BARBARA KNEZ SABLJO SAVJETUJE Kako urediti taracu za ljetna druženja?

Odaberite prirodne materijale
Prilikom odabira materijala, pridodajte pažnju materijalima koji su otporni na vremenske uvjete. Najbolje je birati prirodne materijale, kao što su kamen, beton, cigla i drvo. Obratite pažnju na podne površine, kako bi osigurali sigurnost (da prostor nije sklizak) te da materijal prilagodite vašoj okolini i stilu vašeg doma i vrta. Kod dizajniranja prostora na otvorenom morate uzeti u obzir i stil cjelokupne građevine. Osobito je bitan lokalitet u kojem kreirate vaš prostor te krajolik koji vas okružuje, koji također mora utjecati na stil vaše kuhinje.

Potražite udobne garniture
Vaša ljetna kuhinja trebala bi pružati mogućnosti za sjedenje prilikom blagovanja te zabavu i druženje s najmilijima. Sukladno veličini vašeg prostora, dodajte blagovaonski stol i stolice, vrtne ležaljke ili drugi namještaj za opuštanje i odmor.

Improvizirani namještaj
Vanjske tarace mogu varirati od malih i intimnih prostora do većih prostora koji mogu primiti veće grupe gostiju. U slučaju ako vaš prostor ne zahtijeva veliki prostor ili niste u mogućnosti odvojiti za velika ulaganja, predlažemo vam kreirati vašu improviziranu kuhinju. To možete kreirati i na vašem balkonu. Improvizirana kuhinja obuhvaća sklopivi stol i stolice koje možete skladištiti na drugoj lokaciji, kolica za posluživanje umjesto ormara za odlaganje te prijenosnih uređaja poput hladnjaka, roštilja, električne ploče za kuhanje te raznih malih kućanskih aparata. Jedino što je neophodno za investiciju je instalacija sudopera i struje. Dodavanjem sudopera i struje vašem prostoru, olakšat ćete pripremu hrane, čišćenja te jednostavnijeg i ugodnijeg boravka u prostoru.

BARBARA KNEZ SABLJO SAVJETUJE Kako urediti taracu za ljetna druženja?

Ugradite rasvjetu
Vanjska rasvjeta važna je iz praktičnih i estetskih razloga. Razmislite o dodavanju radne rasvjete za prostore za kuhanje i pripremu hrane, kao i ambijentalne rasvjete za stvaranje tople i privlačne atmosfere, posebno tijekom noći.

Zelenilo i biljke neizostavni detalj
Zelenilo, biljke, cvijeće i druge sadnice također su neizostavni detalj vaše ljetne kuhinje koji će dati dodatnu estetsku privlačnost vašeg prostora. Zelenilo i biljke će dati dodatnu boju i teksturu vašem prostoru te pomažu za stvaranje opuštajuće i mirne atmosfere. Ako vaš prostor dozvoljava, možete posaditi i razne začine koje koristite prilikom pripreme vaših jela. Za prostore koji su ograničeni kvadraturom, savjetuje se dodavanje visećih biljaka ili ugrađivanje teglica na zid.


BARBARA KNEZ INTERIORS

BARBARA KNEZ SABLJO SAVJETUJE Kako urediti taracu za ljetna druženja?

Barbara Knez Sabljo, dizajnerica interijera i stilistica interijera te osnivačica studija Barbara Knez Interiors, vjeruje u poboljšanje kvalitete života uslijed pravilnog kreiranja unutarnjeg okruženja. Barbara Knez Interiors studio je specijaliziran za dizajn i stiliziranje interijera sa sjedištem u Dubrovniku. Uz akreditiranu internacionalnu diplomu, Barbara nerijetko pohađa stručna predavanja poznatih svjetskih nagrađivanih dizajnera. U sklopu studija možete zatražiti kompletnu uslugu dizajniranja interijera i razne usluge stiliziranja interijera, namijenjene apartmanima za najam, nekretninama za prodaju i svim obiteljskim i poslovnim objektima. Pa tako, u sklopu studija, možete zatražiti uslugu stiliziranja interijera za sve mjesece u godini. Cilj usluge je da interijeri žive u korak s vama. Sve upite i zahtjeve možete slati na e-mail info@barbaraknezinteriors.com, a sve ostale informacije možete pronaći na web stranici Barbara Knez Interiors.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad