Hrvatska

Bačić: Svaku treću nekretninu kupio stranac, a 40 posto svih stanova plaćeno u gotovini

branko bacic

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, boraveći ovog petka u Dubrovniku, naveo je kako su cijene nekretnina u Hrvatskoj ‘iznimno skočile’. Rekao je kako je svaka država koja je ušla u EU, tijekom prvog desetljeća članstva na godišnjoj razini zabilježila gotovo dvoznamenkaste stope rasta cijena nekretnina. Svakako, najavio je predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike u ožujku.

-Kako bismo tome doskočili na određen način, svjesni činjenice da je našim mladim sugrađanima, uslijed visokih cijena, teško doći do nekretnine i činjenice da su porasle stanarine, kroz ožujak ćemo predstaviti Nacionalni plan stambene politike. Prva je to stambena strategija u 34 godine hrvatske samostalnosti. Pozvat ćemo lokalne jedinice samouprave da s nama krenu u rješavanje tog problema kako bismo izgradnjom novih stanova, spustili visoku cijenu i učinili ih priuštivima mladim ljudima – rekao je. Istaknuo je kako tako visokoj cijeni doprinosi činjenica kako je svaka treća nekretnina kupljena od strane – stranca te da je gotovo 40 posto svih stanova i nekretnina u prošloj godini plaćeno u gotovini.

-Takva velika potražnja diže cijenu stanova. Također, veliki je broj praznih stanova jer su se neki građani i tvrtke, u vrijeme niskih kamata na štednju, odlučili na kupnju stanova jer im dižu vrijednost njihove imovine – kazao je među ostalim.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist